reklama

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je na akci pozváno kolem 1000 lidí. Na Hrad podle zpravodaje ČTK přišli třeba ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), místopředseda lidovců Jan Bartošek, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nebo někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Slavit se Zemanem dorazili také herec Ivan Vyskočil, režisér Juraj Jakubisko nebo bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas, dopravy Jaromír Schling či školství Marcel Chládek. Dostavili se také český fotbalový boss Miroslav Pelta, předseda Jazzové sekce Karel Srp či Jan Veleba, šéf Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou Zeman je.

Během koncertu Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod řízením dirigenta Václava Blahůnka zazní například árie z Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém od Antonína Dvořáka, árie Mařenky z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany nebo Pilky z Lašských tanců Leoše Janáčka. Zpívat budou Pavlína Senić, Bronislava Tomanová a František Zahradníček. Koncert začal po 19:00, následovat bude raut. Loni za akci Hrad zaplatil kolem 500.000 korun.

Zeman na úvod akce podle informací ČTK řekl, že zájem o Rusalku stoupá, protože před čtyřmi lety přišlo na Zemanovu oslavu 200 lidí, loni 900 a dnes podle jeho informací 1000. Ohlásil, že přídavek zajistí sám. "Máte právo slyšet ho jako první," naznačil Zeman, že počítá s vyjádřením ke kandidatuře.

Zeman by měl svým podporovatelům na konci akce říct, jestli se pokusí prezidentský mandát obhájit. Předpokládá se, že se voleb zúčastní. Takový postup mu doporučili i nejbližší spolupracovníci. Veřejnosti své rozhodnutí prezident oznámí až v pátek před polednem na tiskové konferenci.