reklama

"Když jsem si přečetl noviny, říkal jsem si, že dnes přijedu na sjezd ustrašené, šedivé a bojácné strany. Není to pravda. Když procházím sálem, cítím z našich lidí sebevědomí, hrdost a chuť se poprat o to, co nás čeká," prohlásil Chovanec, načež sál spontánně spustil první potlesk.

Chovanec mluvil po Sobotkovi, projev šéfa strany se ovšem dočkal prvního potlesku až po svém skončení.

Podle Chovance strana za 140 let potkala mnoho soupeřů na politickém kolbišti. "Máme úspěšnou vládu a jsem přesvědčený, že když se na to podíváme potom zpětně, bude to jedna z nejúspěšnějších vlád po roce 1989. A hlavní roli v ní hraje ČSSD. Máme i úspěšné krajské politiky, starosty a komunální zastupitele. Před nimi je potřeba smeknout, protože oni nesou tu tíži při jednání s lidmi, tam se rodí ta kvalita a jde zdola," pronesl.

Ministr vnitra obvinil předchozí pravicové vlády, že zahnaly Česko do ztráty. "Když jsem přebíral ministerstvo vnitra, našel jsem tam dva policejní prezidenty a zdecimovaný sbor bez investic a vize, kam se chce rozvíjet. Pravicové vlády těmto lidem, kteří se starají o bezpečnost, vzaly hrdost a mzdu. My jim tu hrdost vracíme," zdůraznil ministr.

Zatímco Sobotka je jediným kandidátem na předsedu, proti Chovancovi stojí kritik současného vedení strany Jeroným Tejc.