reklama

Ve vztahu k vládě Bohuslava Sobotky jsou podíly lidí spokojených a nespokojených srovnatelné v případě jejího programu. Spokojenost s programem vlády Bohuslava Sobotky vyslovilo 36 % dotázaných, přičemž rozhodně spokojena jsou 4 % občanů, spíše spokojeno je 32 %, informuje soc.cas.cz. Nespokojenost s programem současné vlády vyjádřilo 38 % respondentů, z toho 29 % se cítí spíše nespokojeno a 9 % rozhodně nespokojeno. Více než čtvrtina (26 %) lidí se k programu Sobotkovy vlády nedokázala konkrétně vyjádřit.

Konkrétně s osobou premiéra je spokojena asi třetina (32 %) veřejnosti, když 4 % jsou spokojena „rozhodně“ a 28 % je „spíše spokojeno“. Nespokojeny jsou v tomto ohledu téměř tři pětiny (58 %) občanů, v tom 36 % „spíše“ a 22 % „rozhodně“, a desetina (10 %) se nedokázala rozhodnout.

Srovnatelně lidé hodnotí dosavadní činnost vlády, s níž je spokojeno 31 % občanů, v tom většinou „spíše“ (29 %), zatímco „rozhodně spokojeni“ jsou jen dva lidé ze sta (2 %). Nespokojenost s činností vlády vyjadřují téměř tři pětiny občanů (58 %), přičemž 43 % je „spíše nespokojeno“ a 15 % je „rozhodně nespokojeno“. 11 % zůstalo nerozhodnuto.

Podobné je rovněž hodnocení komunikace vlády s veřejností. V tomto případě podíl spokojených dosahuje úrovně 30 %, když 3 % dotázaných uvedla, že jsou v tomto směru „rozhodně spokojena“, a 27 % řeklo, že je „spíše spokojeno“. Nespokojenost vyjádřilo 59 % respondentů, v tom 42 % „spíše“ a 17 % „rozhodně“. Zbývajících 11 % zvolilo odpověď „nevím“.

S lidmi, kteří vládu Bohuslava Sobotky tvoří, je podle vlastního vyjádření aktuálně spokojena čtvrtina (25 %) občanů, když jen 2 % uvedla, že jsou spokojena „rozhodně“, a 23 % sdělilo, že je spokojeno „spíše“. Nespokojenost dosahuje bezmála dvou třetin (63 %), v tom 44 % je „spíše nespokojeno“ a 19 % je „rozhodně nespokojeno“. Více než desetina (12 %) respondentů se nedokázala rozhodnout.

Podrobnější analýza ukázala vyšší podíly vyjádření spokojenosti zejména mezi občany, kteří se zajímají o politiku, důvěřují současné vládě, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací, na škále politické orientace se sami řadí k levici, a těmi, kteří preferují ČSSD. Voliči ODS a TOP 09 jsou více nespokojeni s programem vlády. Ti, kteří by volili KSČM, vyjadřují vyšší nespokojenost s činností vlády a s její komunikací s veřejností. O něco častěji se kritické výroky objevovaly také mezi muži.

"Současné hodnocení vlády premiéra Bohuslava Sobotky je ve většině sledovaných aspektů srovnatelné s hodnocením vlády Jiří Rusnoka v únoru 2014," uvedli autoři průzkumu.