Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka obhájil post předsedy, podle politiků volby nevyhraje

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka dnes obhájil pozici předsedy ČSSD. Ve volbách delegátů na sjezdu v Brně dostal 67 procent hlasů, hlasovalo pro něj 460 spolustraníků. Podle některých politiků mu to ale nepomůže vyhrát blížící se parlamentní volby.

"Je to demokratický mandát, kterého si vážím, toto je reprezentativní shromáždění, které vyjádřilo jasnou vůli strany," uvedl Sobotka v děkovném projevu. "Když se podíváte na další premiéry, kteří kandidovali na sjezdu sociální demokracie, jejich mandáty, se kterými odcházeli ze sjezdu, byly výrazně nižší. Dvě třetiny hlasů pokládám za silnou podporu a je to mandát, se kterým se dá velmi dobře pracovat," dodal pro ČTK Sobotka.

Tvrdí, že se bude snažit přesvědčit delegáty, kteří mu nedali hlas, že ČSSD může vyhrát volby. "V sociální demokracii je potřeba také bojovat s neochotou a pohodlností věci měnit. Je potřeba přemýšlet trochu jinak. Sociální demokracie nemůže zůstat na místě. musí přemýšlet o nových programových prioritách. Já jsem dostal mandát pro razantní a jednoznačně levicovou politiku, která bude pro tvrdě pracující lidi. Budu se snažit přesvědčit ty, co mi nedali hlas, že to bude mít výsledky," podotkl Sobotka.

Podle opozice ale není něco takového příliš reálné. "Gratuluji Bohuslavu Sobotkovi ke znovuzvolení předsedou ČSSD. Pro nás se však nic nemění. Sociální demokracie po minulých parlamentních volbách zcela opustila a popřela svůj volební program a jeden z hlavních bodů své kampaně, zastavení církevních restitucí. Dá se očekávat, že lidé budou pečlivě zvažovat, zdali této straně dají v podzimních volbách svůj hlas. Levicová politika začíná být pro sociální demokracii neslučitelná s touhou po vládních křeslech," reagoval Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM.

Podle předsedy ODS Petra Fialy není Sobotkova výhra překvapivá ani drtivá. Uvidí se, zda to neoslabí jeho pozici v čele vlády. Pro ODS zůstává ČSSD hlavní ideový soupeř. "Bohuslav Sobotka byl zvolen předsedou ČSSD. Věřím, že i tento fakt povzbudil občany k tomu, aby přišli na podzim k volbám a hlasovali proti takovým politikům, jakým je pan Sobotka," dodal na sociální síti místopředseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Radim Fiala.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek gratuloval Sobotkovi k opětovnému zvolení předsedou ČSSD. Sobotka podle něj získal od sociálních demokratů velmi solidní mandát. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek blahopřál Sobotkovi ke znovuzvolení předsedou ČSSD. Doufá, že Sobotka tento "kříž" ponese se zodpovědností za plnohodnotnou demokracii v ČR.

Došlo také ke sporu mezi Sobotkou a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, který odmítl Sobotkovo tvrzení, že nemá rád demokracii. Babiš tvrdí, že chce demokracii bez pokrytectví a bez korupce. Sobotku obvinil, že ho řídí lobbisté. "Nechápu, že se mnou pan premiér tři roky sedí ve vládě, když tohle říká," reagoval na Sobotkova slova Babiš.

"Já mám rád demokracii. Ale ne takovou, kde premiéra řídí lobbistická agentura Bison & Rose, vlivný právník Radek Pokorný, a on jde na ruku jejich zájmům. Ne takovou, kde ministr vnitra bez dohody se svými koaličními partnery zničí jediný policejní útvar, který v naší zemi účinně zasahoval proti korupci. Chci funkční demokracii bez pokrytectví, politikaření a korupce, kterou mají všechny tradiční strany za ty roky u vlády skvěle zmáknutou," doplnil Babiš na sociální síti.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy