Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtman Zimola se bouří. Zkritizoval poměry v ČSSD

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Jihočeský hejtman Jiří Zimola dnes vystoupil v Brně na sjezdu sociálních demokratů a neváhal kritizovat svou stranu. Zamyslel se nad tím, proč se ČSSD diví, že jí lidé nerozumí.

Strana z toho neviní sebe, ale Andreje Babiše (ANO), kterého si přitom před třemi lety vzala do vlády, řekl.

Zimola promluvil k delegátům před vyhlášením vítěze volby prvního místopředsedy. "Osmnáct let hájím barvy ČSSD, ale nebudu mlčet. Naříkáme, fňukáme a stěžujeme si, že lidé utíkají od politků a od politiky. Divíme se, že nám lidé nerozumí a nechválí nás za obecné dobro," uvedl Zimola.

"ČSSD z toho viní Babiše. Toho Babiše, kterého jsme si vzali do vlády. Nazýváme ho bolševikem a oligarchou, ale nejsme ani tvrdí, ani zásadoví. Jsme jen směšní a nesrozumitelní. Jsme jen vykřičník, který změkl a stal se otazníkem. Babiš nám jen nastavil zrcadlo. A my se spoléháme na bezmeznou trpělivost voličů. Neptejme se, proč lidé volí jiné, ale proč nevolí nás," zdůraznil Zimola.

Podle něj stát není firma, ale rodina. "Je to rodina, která se postará o své slabší členy a nepropustí je pro nadbytečnost. Nemusíme urážet konkurenty a tvrdit, že se proti nám všichni spykli. Nemusíme si přivlastňovat cizí úspěchy. Stačí být uvěřitelní a přímí, pak nám lidé budou rozumět. Naše strana je plná šikovných a pracovitých lidí. Tisíce obecních zastupitelů a držení třetiny senátu mluví o naší hrdosti i naději," dodal Zimola.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes obhájil pozici předsedy ČSSD. V tajné volbě na sjezdu v Brně dnes dostal 67 procent hlasů. Hlasovalo pro něj 460 spolustraníků, hlas proti vhodilo do volebních uren 201 delegátů. Neplatných hlasovacích lístků bylo 26. Sobotka stranu vede od roku 2011 a ve volbě neměl protikandidáta. Svou podporu označil Sobotka za jasnou vůli sociální demokracie. Poděkoval za to, že důvěru vést aktuálně nejsilnější vládní stranu dostal počtvrté za sebou.

Při poslední volbě v roce 2015 získal Sobotka zhruba 85 procent hlasů, podobně úspěšný byl i dva roky předtím, kdy ho podpořilo asi 84 procent delegátů. Dnes mu dalo hlas 460 delegátů, proti jich bylo 201. "Je to demokratický mandát, kterého si vážím, toto je reprezentativní shromáždění, které vyjádřilo jasnou vůli strany," uvedl Sobotka.

Sobotka dodal, že se bude snažit přesvědčit delegáty, kteří mu nedali hlas, že ČSSD může vyhrát volby. "V sociální demokracii je potřeba také bojovat s neochotou a pohodlností věci měnit. Je potřeba přemýšlet trochu jinak. Sociální demokracie nemůže zůstat na místě, musí přemýšlet o nových programových prioritách. Já jsem dostal mandát pro razantní a jednoznačně levicovou politiku, která bude pro tvrdě pracující lidi. Budu se snažit přesvědčit ty, co mi nedali hlas, že to bude mít výsledky," dodal Sobotka.

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy