Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask u soudu: Proč jste nedržela nohy u sebe, ptal se soudce znásilněné ženy

Kanada, Vancouver
Kanada, Vancouver
Foto: Pixabay

Ottawa – Kanadu velmi pobouřil soudce, který se při procesu údajně znásilněné ženy ptal, proč prostě „nedržela kolena u sebe“. Soudce Robin Camp ji také poučoval, že „bolest a sex jdou někdy ruku v ruce. Navíc ji několikrát označil jako „obviněnou“, píše list The Independent.

Muž jménem Alexander Wagner se před soudem v Calgary v roce 2014 zodpovídal z obvinění ze sexuálního napadení ženy, které tehdy bylo 19 let. K činu došlo v roce 2011.

Muž měl dívku napoadnout ve chvíli, kdy seděla na umyvadle. Ve více než tisícistránkovém výpisu z klinického hodnocení, který byl zveřejněn loni, se Camp ptá: „Proč jsi prostě nezastrčila váš zadek dolů do umyvadla, aby do vás nemohl proniknout?“

Poté, co údajná oběť odpověděla, že „byla opilá", se jí zeptal: „A když vaše kotníky držely u sebe džíny, vaše úzké džíny, proč jste jen nedržela kolena u sebe?" Soudce Camp jí také řekl, že „bolest a sex někdy kráčí společně".

Podle revizní zprávy, která byla zveřejněna tento týden, soudce v případě ženy, která byla v době znásilnění bez domova, „jednal arogantně, neuctivě a ponižujícím způsobem“.

Čtyři soudci z 23 členů posuzující rady žádali, aby byl soudce dočasně zbaven funkce, Camp se ale nakonec sám rozhodl pro rezignaci. Jeh právník Frank Addario tvrdí, že soudcovo pochybení bylo „plodem neznalosti a ne nevraživosti“. „Tvrdě pracoval, aby svůj neznalostní deficit dohnal," dodal právník.

Témata:  znásilnění Kanada soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy