Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec se pustil do Tejce: Brzdí ČSSD a diví se, že to nejede

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Milan Chovanec ve svém dnešním proslovu na sjezdu ČSSD v Brně uvedl, že ve straně jsou i ti, "kteří sypou písek do soukolí a pak říkají: Kluci, vždyť nám to nejede". Narážel tak na chování Jeronýma Tejce, který je pokládán za jednoho z čelních představitelů protisobotkovského křídla ve straně.

Chovanec, který hájí funkci prvního místopředsedy v souboji s Tejcem, oslovil delegáty s přáním jednoty.

"Tejc říká, že Babiš není téma," ohradil se proti svému konkurentovi ve stranické volbě. Prohlásil, že souboje s Babišem podstoupil a že byly drsné. "Myslím, že jsem většinu z nich vyhrál," uvedl ministr vnitra s tím, že nejde být v týmu, poodstoupit a potom říkat, že to zbývajícím nejde.

Tejc svůj proslov začal tím, že je rebel. Chovance vůbec nezmínil. "Nejsem spokojen s tím, co se v sociální demokracii děje. A nejsem sám. Za dva roky nás opustilo přes 2000 členů v době, kdy jsme vládní stranou. A já se ptám, jak chceme oslovit a získat nové voliče, když nedokážeme udržet vlastní členy?" uvedl Tejc. Podle něj voliči při loňských krajských volbách hodili ČSSD cihlu do oken. "Proto potřebujeme změnu," míní Tejc.

Chovanec by měl zůstat statutárním místopředsedou podle deseti krajů, Tejce podpořily kromě domovské jihomoravské ještě další dvě organizace. Oba dva dostali i po jedné nominaci na řadového místopředsedu. Sobotka dlouhodobě avizuje, že si přeje jako svou pravou ruku Chovance. "Tým by neměl být různobarevný, já chci, aby byl oranžový, aby se v něm lidé vyznali a neříkali věci, které jsou proti sobě," řekl dnes delegátům Sobotka.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jeroným Tejc Milan Chovanec

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy