Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení ČSSD je kompletní, místopředsedy doplnili Birke a Dolínek

ČSSD
ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Řadovými místopředsedy ČSSD zůstávají ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Nově je doplnili náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanec a náchodský starosta Jan Birke.

Pětici kandidátů vybrali delegáti na brněnském výstavišti už v prvním kole. Neuspěli tak poslanec Jeroným Tejc, který předtím neúspěšně kandidoval i na statutárního místopředsedu, další člen dolní komory Parlamentu Jaroslav Foldyna, ani pražský sociální demokrat Jaroslav Dvořák.

Nejvýraznější podporu dostal od sociálních demokratů Zaorálek, který zaujal delegáty emotivním kandidátským projevem, v němž kritizoval hnutí ANO, oligarchizaci politiky či nerovnoměrné rozdělení příjmů.

Bezprostředně před hlasováním si vysloužil potlesk vstoje a odměnou mu bylo 591 hlasů. Birke dostal 486 hlasů, Marksová 477, Hamáček 427 a Dolínek 366. Ke zvolení bylo třeba získat podporu 345 delegátů.

Dlouhodobému kritikovi dosavadního vedení ČSSD Tejcovi kvórum potřebné pro zvolením řadovým místopředsedou uniklo o tři hlasy, Foldynu a Dvořáka podpořilo 262, respektive 57 delegátů.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Birke Michaela Marksová-Tominová Lubomír Zaorálek Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy