Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klokánky se podle novely změní na přechodné domovy

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Klokánky a další takové domy pro okamžitou pomoc dětem by se od příštího roku mohly změnit na domovy na přechodnou dobu. Mělo by jich také ubýt.

Zařízení mají totiž nově patřit mezi sociální služby. Kraje by si tak mohly určit, kolik takových center pro děti v nouzi vlastně potřebují. Počítá s tím novela zákona o sociálních službách, kterou připravilo ministerstvo práce a kterou by měla v pondělí projednávat vláda. S chystanou změnou nesouhlasí někteří poslanci, vadí i Praze a části krajů.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP), mezi něž patří i klokánky, se dosud řídí zákonem o sociálně právní ochraně dětí. Od státu na dítě dostávají měsíční příspěvek 22.800 korun. Částka se krátí za dny, kdy dítě ve středisku nepobývalo. Řada provozovatelů si stěžovala na nedostatek peněz od státu, někteří žádali o mimořádné dotace. Vláda loni dvacetimilionovou injekci dala jen Fondu ohrožených dětí a jeho klokánkům, které se potýkaly s dluhy.

Ministerstvo práce poukazuje na to, že i když si zařízení na financování stěžují, stále jich přibývá. Podle výkazů o ochraně dětí v roce 2015 fungovalo 75 těchto center s 1114 lůžky, v roce 2010 jich bylo 56 s 577 místy. Autoři odhadují, že by bylo potřeba 550 až 750 krizových lůžek. "Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou celoročně v celé republice naplněna asi z 62 procent. Naplněnost stále klesá, v předešlých letech byla kolem 80 procent," uvedla náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD).

Provozovatelé s tímto argumentem nesouhlasí. Podle nich není možné na neobsazená místa pohlížet jako na nadbytečná, jsou připravena pro případ potřeby. Ministerstvo se ale snaží v posledních letech před pobytem v ústavech upřednostňovat péči v rodině. Přibylo profesionálních pěstounů, u nichž mohou děti v tísni pobývat.

Témata:  Klokánek Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy