reklama

Díky hlasům dvou třetin delegátů uhájil funkci šéfa strany a jeho pravou rukou zůstává ministr vnitra Milan Chovanec. Funkce udrželi i všichni řadoví místopředsedové, kteří se o ně ucházeli. Uvolněná místa obsadili delegáti náměstkem pražské primátorky Petrem Dolínkem a poslancem Janem Birkem. Neuspěl kritik dosavadního vedení poslanec Jeroným Tejc.

Sobotka v souboji o post předsedy neměl zhruba půl roku před sněmovními volbami soupeře. V tajné volbě dostal 67 procent hlasů. V roce 2015 i 2013 ho podpořilo zhruba 85 procent delegátů. Sobotka uspěl na sjezdu počtvrté za sebou a nejen se svým výsledkem je spokojen. "Vedení získalo silný mandát a důležitá je i změna," uvedl.

Druhým mužem nejsilnější vládní strany zůstává Chovanec, kterého si Sobotka za svého statutárního místopředsedu přál. Získal 379 hlasů delegátů, jeho jediný vyzyvatel Jeroným Tejc 280. Tejcovi, který byl na sjezdu nejhlasitějším kritikem vedení spolu s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou, se pak nepodařilo prosadit ani mezi pět řadových místopředsedů.

Mezi nimi naopak budou i nadále ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se s 591 hlasy stal nejúspěšnějším kandidátem na sjezdu, ministryně práce Michaela Marksová i předseda Sněmovny Jan Hamáček. Nováčky se stali volební manažer Birke a Dolínek. Tomu ustoupila dosavadní místopředsedkyně Lenka Teska Arnoštová, protože Dolínek před ní dostal přednost v domovské Praze. Místopředseda pro hospodaření Martin Starec se o místo neucházel, v únoru se ujal nově zřízené funkce ekonomického ředitele ČSSD.

S jednotným týmem se chce Sobotka pokusit o vítězství ve volbách, členové strany už začali s ostrými útoky na lídra předvolebních průzkumů hnutí ANO a jeho předsedu Andreje Babiše. Sobotka prohlásil, že Babiš není sociálně citlivý miliardář, ale člověk, který nemá rád demokracii. Chce podle něj získat absolutní a nekontrolovanou moc všemi prostředky. Babiš vzkázal, že si přeje demokracii bez pokrytectví a bez korupce. Premiéra obvinil, že ho řídí lobbisté.

Sjezd ČSSD v Brně podle znovuzvoleného předsedy Bohuslava Sobotky ukázal, že strana je sjednocená a připravená na podzimní volby do Sněmovny. Delegátům premiér v závěrečném proslovu řekl, že se nenaplnily katastrofické scénáře, které předpovídaly rozkol strany.

"Přijížděli jsme po mediální masáži, která předpovídala, že kdovíjaká katastrofa se tady odehraje (...). Jsem hrdý na to, že znalci ČSSD a analytici se naprosto spletli," uvedl.

V pátečních volbách Sobotka u delegátů uspěl se svou představou nejužšího vedení strany. Dnes zopakoval, že zvítězili ti silnější.

Vedení ČSSD nyní otevírá práci na volebním programu. Sobotka chce, aby se do jeho přípravy zapojili i členové. "Chci, aby to byl jasný a přesný plán, chci aby to bylo srozumitelné, konkrétní a věcné, aby to lidem dalo naději, že řada věcí je řešitelná," konstatoval. Dokument hodlá představit na letní programové konferenci.