reklama

Dienstbier se nejprve vrátil k volbě předsedy ČSSD. Bohuslav Sobotka neměl protikandidáta a získal podporu 67 procent delegátů. „Můj názor je, že ten mandát je nad očekávání silný. Myslím si, že Bohuslava Sobotku nakonec volilo víc lidí, než kteří sem s tím záměrem přijeli, a že to bylo díky tomu, že jeho nominační projev patří k těm nejlepším, které kdy pronesl. Kromě toho, že byl tradičně obsažný, protože vystoupení Bohuslava Sobotky vždy mají obsah, tak měl i něco navíc. Něco, co tam někdy nebývá – a to je dynamika a emoce,“ zhodnotil výstup svého stranického šéfa pro server EuroZprávy.cz.

Prezident Miloš Zeman si na termín sjezdu ČSSD načasoval dlouho očekávané prohlášení o tom, zda bude obhajovat svou funkci. Oficiálně dnes oznámil, že kandidovat bude, už včera tuto informaci sdělil svým příznivcům na akci na Pražském hradě.

„Myslím, že prohlášení Miloše Zemana nebylo překvapením vůbec pro nikoho. Ve mně to žádnou emoci nevyvolalo. Nebudu se tajit tím, a nikdy jsem se tím netajil, že Miloš Zeman není a nebude můj kandidát, Myslím, že by neměl být kandidátem ani pro žádného jiného sociálního demokrata, neb se posunul na pozice nacionálního populismu, ke krajní pravici,“ nebral si servítky.

Aby svá slova doložil, připomněl několik příkladů z nedávné doby. „Je to podpora krajně pravicového prezidentského kandidáta v Rakousku, opakovaný obdiv k americkému prezidentovi Trumpovi, který chce sebrat zdravotní pojištění – tedy jednu ze základních jistot – dvaceti milionům Američanů, a nebo doporučení své straně, aby se spojila s pravicovými extremisty Tomia Okamury ve volbách. Myslím si, že to jsou momenty, které by měly být nepřijatelné pro každého člověka, který se hlásí k levici nebo k sociálnědemokratickým hodnotám,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Dienstbier.

ČSSD by podle něj mohla postavit nebo podpořit jiného prezidentského kandidáta, možnotí je podle něj více. Konkétní jméno sice neuvedl, dodal však, že by se měly konat primárky nebo referendum. „Členové by měli mít možnost kandidáty navrhnout. A ti kandidáti, kteří chtějí usilovat o podporu, by se měli v podobě nějaké deklarace přihlásit k základním sociálnědemokratickým hodnotám. Too znamená, že ne každý pravicový nacionalistický populista, ale ten, kdo se přihlásí k jasně definovaným dociálnědemokratickým hodnotám, by měl mít možnost, v případě, že bude navržen, vstoupit do těchto primárek,“ vysvětluje.