Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milan Urban se má stát novým ministrem průmyslu

Milan Urban /ČSSD/, člen Poslaneckého klubu ČSSD
Milan Urban /ČSSD/, člen Poslaneckého klubu ČSSD
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministrem průmyslu by se měl stát poslanec ČSSD Milan Urban. Uvedl to server idnes.cz s odvoláním na tři nejmenované zdroje.

Na konci února premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka navrhl odvolat dosavadního ministra Jana Mládka (ČSSD) a ministerstvo zatím vede sám. Už dříve řekl, že nového člena kabinetu vybere po sjezdu ČSSD, který dnes skončil v Brně.

Urban úvahy o svém vládním angažmá komentoval pouze slovy, že si novináři budou muset počkat do pondělí. Nicméně vyloučil spekulace, že premiér nemá na výběr vhodného ministra čas a průmysl bude řídit až do konce volebního období. Sobotka podle serveru na dotaz ohledně Urbana nereagoval.

Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na návrh ministerského předsedy, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Bývalý ministr byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů. Řízením ministerstva se dočasně nechal pověřit Sobotka.

Jako o nástupcích Mládka se spekulovalo právě o Urbanovi nebo o náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi. Za jednoho z hlavních kandidátů byl označován i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), který ale odchází do soukromého sektoru.

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Milan Urban

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy