reklama

V rozhovoru pro ČTK předseda vlády řekl, že na dnes uzavřeném dvoudenním sjezdu nezazněl návrh, aby sociální demokraté řešili takzvané bohumínské usnesení, které straně zapovídá vládní spolupráci s extrémními stranami včetně komunistické. KSČM na negativním postoji k NATO trvá.

Jakékoli koalice bude podle Sobotky ČSSD stavět na programovém a hodnotovém základě. Proto se podle něj strana k dvacet let starému usnesení vracet ani nemusí.

"Jednou z klíčových věcí pro stabilitu a bezpečnost ČR je naše členství v NATO. Pokud některé strany odmítají členství v NATO nebo unii, tak s nimi těžko může ČSSD těžko spolupracovat na vládní úrovni. To je linie, která tady platí," konstatoval.

Stejně jako o tomto neuralgickém bodu vládní strany se v Brně nehovořilo o váhavém přístupu ČSSD k podpoře prezidenta Miloše Zemana před jeho druhou kandidaturou na Hrad. Sobotka poznamenal, že se k tomu vyjádřili pouze dva řečníci.

"Postup bude takový, že chci navrhnout vedení strany, abychom zjistili názor členské základny. Povedeme debatu, jestli uspořádáme stranické referendum, tak aby se naši členové k té otázce vyslovili. A my bychom pak měli respektovat jejich názor," uvedl.