reklama

Zeman poznamenal, že zákonodárnou iniciativu čeští prezidenti ztratili v roce 1993, když byla odebrána tehdejšímu prezidentu Václavu Havlovi. "Kdyby bylo na mě, tak bych byl velmi rád, aby se zákonodárná aktivita vrátila do rukou prezidenta," řekl Zeman. Zároveň poznamenal, že pokud uspěje v prezidentských volbách, chtěl by se setkávat s poslanci a senátory a mít možnost je ovlivnit, aby zákony předkládali za něj.

Voličům chce nabídnout kontinuitu výkonu prezidentské funkce a hájení zájmů České republiky včetně zájmů ekonomických. V případě zvolení by chtěl více pracovat na tématu, které nazval aktivním občanstvím. Poznamenal, že člověk se má podílet na správě věcí veřejných a že mu má být otevřen širší prostor než v minulosti, aby to mohl dělat. Zeman navrhuje, aby měl volič možnost, podobně jako v komunálních volbách, sestavovat si vlastní kandidátku napříč politickým spektrem i ve volbách parlamentních a krajských. Zároveň by chtěl, aby byla povinná volební účast.

V rozhovoru odmítl, že by měl strach z případné prohry ve volbách. V takovém případě by vůbec nekandidoval. Řekl, že na rozdíl od dalších kandidátů není v křeči, protože má ústupovou cestu, kterou je odpočinek na Vysočině v houpacím křesle mezi knihami.

Řekl, že jeho rozhodnutí kandidovat poměrně nedávno ovlivnily dva momenty. Jedním z nich byla týdenní dovolená na Vysočině, kdy na běžkách zjistil, že "má tak bolavé nohy", že už nezvládne ujet vzdálenosti jako v minulosti. Poklesla tak pro něj atraktivita Vysočiny minimálně pro zimní dovolené. Druhým důvodem byly mediální útoky, které ho v důsledku pobízely k tomu, aby znovu kandidoval.

Zeman také poznamenal, že jeho rozhodnutí znovu se ucházet o prezidentských post podporuje celá rodina včetně jeho ženy. Nikdo z jeho okolí ale podle něj do čtvrtka nevěděl, jak se rozhodne.