reklama

Z kontroly vyplynulo, že spojení obou uměleckých scén v roce 2012 přineslo jen velmi malou úsporu jejich celkových nákladů, informuje nku.cz.

V roce 2011, tedy jeden rok před sloučením, činily celkové náklady obou institucí 956,5 milionu korun. Kontrola ukázala, že po spojení obou uměleckých scén celkové náklady v roce 2012 klesly přibližně o 8 milionů korun, tedy jen o 0,87 %. Od roku 2013 již neustále rostly jak náklady z činnosti, tak celkové náklady. Ty se v roce 2015 vyšplhaly až na 1,05 miliardy korun. Náklady spojené s transformací Národní divadlo nesledovalo. Podle kontrolorů ale už příprava sloučení obou institucí stála minimálně 1,4 milionu korun.

Kontroloři se také zabývali hospodařením Národního divadla a závažné systémové nedostatky v něm neobjevili. Zjistili pouze několik dílčích nedostatků, které se týkaly například čerpání peněz z rezervního fondu. Národní divadlo z něj v roce 2015 vyčerpalo místo plánovaných přibližně 10 milionů korun o 2 miliony korun více. Použilo je na úhradu potřeb, které nebyly finančně zajištěny z výnosů divadla.

Národní divadlo také podle kontrolorů nesledovalo, jaké byly úplné skutečně vynaložené náklady na inscenace a zahraniční zájezdy. Do nákladů na zájezdy a inscenace nepočítalo mzdy, u zahraničních zájezdů navíc dopravu nebo pojištění.

Nedostatky zjistili kontroloři i v hospodaření s majetkem divadla. Národní divadlo například předalo svým zaměstnancům do užívání dva hudební nástroje, jejichž cena přesáhla 600 tisíc korun. Neuzavřelo s nimi ale ihned dohodu o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí.