Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 se zastává lékařů, v otevřeném dopise psala Babišovi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se spolu bývalým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem obrátili v otevřeném dopise na ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho postojům k situaci ve zdravotnictví. Žádají ho, aby svůj přístup změnil. Reagují na dopis, který Babiš napsal prezidentovi České lékařské komory (ČLK) Milanu Kubkovi a v němž ho mimo jiné obvinil, že mu jde jen o vyšší platy lékařů, a nikoli o zlepšení poměrů ve zdravotnictví.

"Nikdo nás nemůže podezírat z přehnaných sympatií k ČLK. Podle našeho názoru nesehrála vždy pozitivní roli při pokusech o racionalizaci zdravotnictví. Váš pohled je však do té míry neobjektivní a urážlivý, že cítíme povinnost se ČLK a především všech lékařů a sester jednoznačně zastat," stojí v dopise TOP 09.

Babiš v dopise reagoval na rozhovor, který Kubek poskytl 14. dubna deníku Právo. Ministr v něm kromě jiného napsal, že Kubek neváhá kvůli snaze o růst platů cynicky a pokrytecky vydírat českou veřejnost, když zneužívá výjimečného postavení lékařů.

TOP 09 ale tvrdí, že Babišův dopis mnohem víc připomíná přístup dravého podnikatele, který se snaží dané odvětví oslabit a rozvrátit, aby se ho mohl zmocnit. Jeho přístup ke zdravotnictví pokládá za nepřijatelný a nebezpečný a žádá ho, aby ho přehodnotil.

ČLK vyzvala počátkem března vládu k vytvoření krizového plánu. Kubek již dříve Babiše vyzval, aby se na něm podílel. Personální situace zdravotnictví je podle komory kritická. Řada nemocničních oddělení kvůli nedostatku lékařů a sester omezuje provoz, nebo se i zavírá. Dostupnost péče pro pacienty je ohrožena, varuje. Komora v dubnu také oznámila spuštění kampaně Zdravotnictví volá o pomoc a vyzvala vládu k jednání šéfů koalice (K3) za účasti krajů na téma zdravotnictví.

Babiš však zastává názor, že boj za vyšší platy přísluší odborům. Tvrdí také, že ve zdravotnictví je peněz dost, jen se s nimi špatně hospodaří. Další peníze přidat nechce.

Témata:  Andrej Babiš TOP 09 zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy