Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon o utajovaných informacích posílí kvůli elektronizaci, rozhodla vláda

Chovanec, Babiš a Marksová
Chovanec, Babiš a Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh novely zákona o utajovaných informacích. Norma, který by měla projít parlamentem ve zrychleném řízení, má posílit bezpečnost citlivých informací posílaných elektronicky.

O schválení normy informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. "Posílí bezpečnost citlivých informací distribuovaných v elektronické podobě," uvedl premiér.

Současná legislativa umožňuje využití paragrafů o administrativní bezpečnosti pouze u utajovaných informací v listinné či nelistinné podobě, uvádějí předkladatelé v důvodové zprávě novely. Navrhovaná úprava má postupy ochrany informací promítnout také na zpracování a přenos utajovaných informací zpracovávaných v elektronických spisech nebo v certifikovaném informačním systému.

Změny mají zohlednit tendenci elektronizovat státní správu a posílit ochranu utajovaných informací. "Prostřednictvím uvedené změny dojde k dokumentaci celého životního cyklu utajované informace v elektronické podobě při dodržování podmínek administrativní bezpečnosti, jako je tomu v případě utajovaných informací v listinné nebo nelistinné podobě," stojí v důvodové zprávě.

Protože novela podle předkladatelů de facto "pouze rozvádí možnost využití elektronických nástrojů pro správu dokumentů", obsahuje i návrh, aby ji poslanci schválili už v prvním čtení.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda NBÚ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy