reklama

Muž podle vyšetřování držel 16letého chlapce a o tři roky mladší dívku od jejich zmizení 28. srpna až do 7. září. Klíčovou roli v nalezení dětí sehráli jejich blízcí.

"Na obviněného pana Hryščenka jsem podal obžalobu pro sedm trestných činů. Ten nejzávažnější je zločin zbavení osobní svobody," sdělil ČTK a ČRo dozorující státní zástupce Vladimír Jan. Mimo to byl Hryščenko obžalován z loupeže a vydírání.

Hryščenko byl už před lety odsouzen za pokus o únos a braní rukojmí malých dětí. Okresní soud v České Lípě ho potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou.

Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku v obci na Českolipsku v domě jejích rodičů. Vnikl tam zhruba hodinu po půlnoci. Chtěl dívku věznit v připraveném úkrytu a vymáhat za ni výkupné půl milionu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když ji uslyšela plakat, vyběhla a dítě mu vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

V jiné obci přepadl s plynovou pistolí brzy ráno rodinný dům. Vzal si tam jako rukojmí desetiletou dívku a vyhrožoval matce únosem dítěte, pokud nedostane peníze. Žena zavolala na pomoc svého otce, pachatel se lekl, uloupil 400 korun a utekl.