reklama

Pokud jde o celkové hodnocení toho, do jaké míry se vláda stará o sociální situaci rodin s dětmi, více jak dvě pětiny dotázaných (42 %) hodnotí zájem vlády jako nedostatečný. Necelá polovina (48 %) respondentů považuje starost vlády o sociální situaci rodin s dětmi za přiměřenou a pouze 5 % ji hodnotí jako příliš velkou, informuje soc.cas.cz.

Hůře hodnotí přístup vlády k rodinám s dětmi ženy, lidé se špatnou životní úrovní a příznivci levice. Podíl nespokojených lidí ale od roku 2012, kdy činil 66 procent, vytrvale klesá.

90 procent Čechů souhlasí s podporou pružné pracovní doby nebo částečných úvazků pro rodiče. Lidé by také přivítali provozování družin u každé základní školy, snížení daní pro lidi s nezaopatřenými dětmi, vyšší počet mateřských škol nebo zvýšení přídavků na děti.

Čtyři pětiny Čechů jsou pro zavedení otcovské dovolené. Vysokou podporu má i zajištění přídavků na děti pouze rodinám, kde alespoň jeden rodič pracuje. Společné zdanění manželů by přivítalo 70 procent lidí, stejně jako zvýšení počtu jeslí. Dotázaní se většinově vyslovili i pro plošné porodné bez ohledu na příjem, vícerychlostní rodičovskou dovolenou a plošné přídavky na děti.