Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka paterčat se dočkala peněz ze sbírky, Praha jí vyplatila více než 600 tisíc

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha – Matka prvních českých paterčat Alexandra Kiňová získala od Prahy minulý týden asi 616.000 korun ze sbírky, kam lidé přispívali na podporu jejích pěti dětí. Paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel přišla na svět 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze.

O vyplacení peněz informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Kiňová se o peníze ze sbírky soudila s Klubem dvojčat a vícerčat, který sbírku založil. Po skončení sbírky peníze připadly městu, které je matce předalo formou darovací smlouvy.

Rada hlavního města už loni v červnu schválila, že peníze matce dětí poskytne jako dar, protože jinak to legislativa neumožňovala. Právnička matky Klára Samková měla ke smlouvě připomínky. „Darovací smlouva byla na základě požadavků právní zástupkyně paní Kiňové upravena tak, aby vyhovovala po všech stránkách. Proto bylo původní usnesení včetně darovací smlouvy letos v únoru revokováno," uvedl Hofman.

Sbírka byla ukončena k 17. dubnu 2015 na žádost advokátky Samkové poté, co Kiňová v lednu po neshodách ukončila s klubem spolupráci. Klub proto peníze, z nichž platil dříve pro Kiňovou třeba asistentky, převedl na magistrát, který sbírku povolil. Soud žalobu Kiňové na klub na konci letošního ledna zamítl, protože už peníze nespravoval a byly na účtu magistrátu.

Témata:  Alexandra Kiňová Praha

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy