reklama

V koalici zatím nepanuje shoda na tom, jak by se měla změnit valorizace penzí. Novinářům to dnes po jednání lídrů vládní koalice řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Důchodová komise doporučila změnu valorizace a výraznější přidávání důchodcům. Premiér už dřív řekl, že pokud se koalice shodne, mohl by se záměr dostat jako pozměňovací návrh do důchodové novely, která už je ve Sněmovně. Výraznější valorizaci penzí o polovinu růstu mezd a inflaci u zboží důchodců do ní navrhl zařadit šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Sobotka však přiznal, že návrh ČSSD byl ze strany koaličních partnerů zpochybněn. „Trváme na tom, aby se valorizovalo podle důchodcovské inflace, a nikoliv podle třetiny růstu mezd, ale podle 50 procent. Doufáme, že jsme dnes koaliční partnery přesvědčili," uvedl s tím, že ANO znovu otázku zvyšování penzí otevřelo a očekává, jestli ČSSD nezmění názor.

Hnutí ANO se podle Faltýnka proti navýšení peněz pro důchodce nestaví. „Koaliční rada se dohodla na nějaké valorizaci. Kolega Sklenák v rozporu s dohodou načetl při jednání Sněmovny pozměňovací návrh, který valorizaci zvyšuje nikoliv o třetinu růstu reálných mezd, ale o polovinu. Jen jsme vyjádřili stanovisko, že se nám nelíbí, že byl tento návrh v rozporu se závěry rady učiněn," řekl Faltýnek. Podle něj by dolní komora měla zákon projednávat v dubnu, do té doby bude čas „na vyjasnění" stanovisek.

Penze se každoročně zvyšují od ledna. Podle údajů důchodové ročenky v roce 2015 měla polovina seniorek a seniorů penzi pod 11.230 korun. Jen desetina dosáhla na důchod vyšší než 14.379 korun. Podle statistického úřadu se hranice příjmové chudoby pro samotného dospělého předloni rovnala 10.220 korunám.

Senioři v Česku žijí hlavně z důchodu. Tvoří valnou většinu jejich příjmu, a to zhruba 95 procent. Na konci loňského roku bylo podle údajů České správy sociálního zabezpečení v Česku přes 2,39 milionu starobních důchodců a důchodkyň, průměrná penze dosahovala 11.460 korun.

Důchodový systém v ČR je dlouhodobě v minusu. V letech 2012 a 2013 dosahoval schodek bezmála 50 miliard. V posledních letech se snížil díky ekonomickému růstu, vyšším mzdám a vysoké zaměstnanosti, tedy vyšším příjmům z odvodů. Loni na konci roku činil kolem 16,3 miliardy. S novým modelem valorizace by se zvedly i výdaje, a to zhruba o 2,9 miliardy ročně.