Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg se rozjel, schytal to Zeman i celá ČSSD

Dragoon Ride kempuje v Praze: Karel Schwarzenberg /TOP 09/ (31.3.2014)
Dragoon Ride kempuje v Praze: Karel Schwarzenberg /TOP 09/ (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sociální demokraté si na konci minulého týdne zvolili nové vedení. Post šéfa strany podle očekávání obhájil Bohuslav Sobotka, který neměl protikandidáta. Větší boj se svedl o post statutárního místopředsedy. Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga vedení strany v Brně nezískalo takovou podporu, v jakou doufalo. A neopomněl si rýpnout ani do prezidenta Miloše Zemana, který oznámil,že bude znovu kandidovat na Hrad.

Podle Schwarzenberga byl tento sjezd důležitý nejenom pro straníky a příznivce, ale i pro ty, kteří „sledují osud této důležité demokratické strany“. „Ministerský předseda Bohuslav Sobotka byl zvolen do čela této strany, k čemuž mu srdečně blahopřeji. Je to dostatečný mandát, ale nemyslím, že by ho zvláště posílil a není to ten silný mandát, o který žádal,“ uvádí čestný předseda TOP 09 na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

„A dosti žalostně dopadl i jeho spojenec ministr vnitra Chovanec, jehož výsledek byl ještě hubenější. Zajímavé bylo, že jihočeský hejtman Zimola, který se jasně deklaruje jako hlasitý zástupce opozice v rámci Sociální demokracie, se kolem sjezdu naprosto ztišil a jeho proslov evidentně příliš nerezonoval. Zdá se, že čeká na volby a když Sociální demokracie, a mnozí se toho obávají, zaznamená větší ztrátu hlasů a mandátů, potom pravděpodobně vystoupí a pokusí se převzít vedení strany,“ předvídá Schwarzenberg.

Připomíná také, že pozoruhodný úspěch a velký potlesk sklidil po svém projevu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Je pravda, že během posledních let v této funkci vyrostl a chyby, kterých se zpočátku dopouštěl, nyní už nedělá. Může být, že příští sjezd bude ve znamení střetu právě mezi ministrem Zaorálkem a panem Zimolou. Ale to vše závisí na tom, jak dopadnou podzimní volby. A je jasné, že ty budou také silně ovlivněny nadcházející volbou prezidenta,“ myslí si politik.

Je podle něj třeba vzpomenout si na to, že v ČSSD je mnoho příznivců Miloše Zemana, kteří budou, jako vždy, velmi aktivní. „On sám by rád obnovil pravomoci, které měl již federální československý prezident. Že by totiž mohl navrhovat zákony. Neznám žádnou politickou stranu v českém parlamentu, která by byla chováním prezidenta v posledních letech natolik nadšena, že by mu s radostí navrhla další rozšiřování jeho pravomocí. Otázkou tedy je, proč tuto provokaci hází právě teď na politické bojiště,“ uvádí Schwarzenberg.

Zeman už se nechal slyšet, že nepovede předvolební kampaň. „Míní tím, že se v kampani nehodlá utkat na stejné úrovni a za stejných podmínek s ostatními uchazeči o prezidentský úřad. Ale je naprosto jasné, že jeho kampaň bude silná, velmi dobře financovaná a dále posune pozoruhodnou úroveň prezidentské volby,“ dodává někdejší Zemanův protikandidát.

Témata:  Karel Schwarzenberg Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman Milan Chovanec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy