Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet živnostníků v Česku stoupl na 2,1 milionu, činnost ale vyvíjí jen každý druhý

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Celkový počet živnostníků registrovaných v ČR ke konci roku 2016 dosáhl 2,099 milionu, což meziročně představuje nárůst o 45.895. Přibylo jich 62.410, což je ale o 2,2 procenta méně než v roce 2015.

V dnešní tiskové zprávě to uvedla firma Bisnode. "Meziročně se podíl žen mezi nově registrovanými podnikateli zvýšil o jeden procentní bod, a podíl mužů se naopak o jeden procentní bod snížil," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podnikatelskou činnost vyvíjí v tuzemsku zhruba milion podnikatelů, tedy 49 procent všech živnostníků, a tedy 51 procent je neaktivních.

"Podnikání na živnostenský list v ČR v posledních několika letech spíše stagnuje. Češi se začali přiklánět k podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, které přináší menší rizika a větší prestiž na trhu," dodala Štěpánová.

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (19,5 procenta), Středočeském kraji (12,5 pct) a Jihomoravském kraji (11,2 pct). Třetina nových živností byla vydána v oblasti obchodu a dvě pětiny nových podnikatelů jsou ženy. 

Témata:  živnostníci podnikatelé firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy