Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdaněním dluhopisů chce Babiš řešit osobní situaci, myslí si Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se domnívá, že jeho kolega z vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se změnou zákona, která by dodatečně zdanila korunové dluhopisy, snaží řešit svou osobní situaci. Kolem Babišových financí je celá řada otazníků, domnívá se lidovec.

Podle Bělobrádka lidovci jsou z Babišova pozměňovacího návrhu k zákonu, který má zavést úlevy pro dárce krve, na rozpacích. Přičlenění návrhu k úlevám pro dárce krve se nelíbí ani třetímu koaličnímu partnerovi, tedy ČSSD, ani opozici. TOP 09 považuje Babišův postup za nemravný. Komunisté podpoří Babišův návrh i normu jako celek.

„Je to lex Babiš na druhou, protože obecnou změnou zákona řeší svoji konkrétní osobní situaci, a to nepokládáme za správné," komentoval Bělobrádek Babišův pozměňovací návrh. Za lex Babiš je označován zákon o střetu zájmů, který omezil možnosti firem členů vlády čerpat dotace.

„V případě, že tuto změnu neudělal v minulých letech, protože mu to doporučili úředníci na ministerstvu financí, pak je velmi zvláštní, že na tu jejich odbornou radu nedá a nyní reaguje zřejmě na popud veřejného mínění. My s tímto postupem nesouhlasíme," řekl Bělobrádek. Zda lidovci budou hlasovat proti zákonu, pokud se Babišův návrh stane jeho součástí, však neuvedl. Za důležité považuje to, aby úlevy pro dárce krve byly přijaty.

Šéf lidovců také připomněl, že kolem Babišových financí je celá řada otazníků, a že tyto problémy nelze dostatečně vyřešit tím, že dá předseda ANO peníze na charitu. Je podle něj především v zájmu Babiše, aby všechno vysvětlil veřejnosti.

Poslanci napříč kluby dohodli, že projednají a schválí daňové zvýhodnění dobrovolných dárců krve. „A teď ministr Babiš se do toho hodlá takto vlomit se svým pozměňovacím návrhem," zlobí se předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Vyjádřil obavy, že by kvůli tomu zákon nemusel být schválen. Principiálně ale se zdaněním dluhopisů problém nemá.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura Babišův postup nepovažuje za férový. Vicepremiér podle něj ztěžuje schválení novely, na jejíž původním znění byla široká shoda.

Šéf poslanců TOP 09 František Laudát označil přičlenění změny zdanění dluhopisů k zákonu, co zavádí úlevy pro dárce krve, za nemravné. „Bohužel, teď ta novela, kterou pracně jsme domluvili napříč politickým spektrem, že byla konsenzuální, se mění ve velké politikum," řekl. I on se obává, že by Babišův návrh mohl vést k zamítnutí celého zákona.

Komunista Jiří Dolejš oceňuje, že se Babiš nedanění dluhopisů snaží řešit. „Ale je otázka, proč to přichází teď, a ne od vlády. My to kvitujeme a jsme připraveni pro podobné změny i hlasovat, i když řeší věci ex post a neřeší spor, který nedoutná, ale hoří mezi ČSSD a ANO," řekl. Komunisté podpoří Babišovu změnu a bez ohledu na výsledek hlasování pak i celý zákon.

Témata:  Pavel Bělobrádek Andrej Babiš dluhopisy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy