Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zdravotnictví lékařům neproplatí zásahy mimo provozní dobu

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo zdravotnictví odmítlo uhradit leteckým záchranářům v Hradci Králové a Ústí nad Labem lety k akutním případům. Rozhodlo se tak kvůli tomu, že byly mimo provozní dobu.

ČTK to řekl Daniel Tuček, místopředseda představenstva firmy DSA, která leteckou záchrannou službu v těchto krajích zajišťuje. Záchranáři podle firmy vzlétli vždy k akutním případům, když byli požádáni operačním střediskem. Ministerstvo tvrdí, že podle právního výkladu nemůže hradit zásahy mimo sjednanou dobu.

První problémy s uhrazením nákladů za vzlety záchranářů se podle Tučka objevily už loni v únoru. Tehdy podle něj ministerstvo žádalo vysvětlení, proč vrtulník zasahoval mimo dobu pohotovosti. Zásah se týkal dvou kojenců, jeden z nich byl popálený a druhý měl alergickou reakci. Tehdy ministerstvo náklady zaplatilo.

Další případ se podle Tučka stal v prosinci v Ústí nad Labem. Záchranáři dostali žádost z operačního střediska v 6:57 a o dvě minuty později vzlétli. Pohotovost ale mají držet až od 7:00. "Bylo nahlášeno sražené dítě v bezvědomí, dispečink věděl, že už jsme připraveni na službu, tak přeci nebude koukat na hodiny," řekl ČTK Tuček. V tomto případě ale už ministerstvo let odmítlo uhradit.

Stejný problém pak firma eviduje u osmi zásahů, které se v minulých měsících odehrály v Královéhradeckém kraji. Jeden z nich se týkal zástavy srdce v lokalitě Medvědín u Špindlerova Mlýna v době po skončení sněhové kalamity. "Sanitka neměla šanci se tam dostat, vrtulník tam byl za 15 minut a člověk přežil, protože do hodiny byl na kardiocentru v Hradci Králové," uvedl Tuček. Celkem v šesti případech se záchrana podařila, u dvou zásahů ale pacienti zemřeli. "Je tedy vidět, že to jsou vždy akutní stavy," poznamenal Tuček. Náklady na jeden takový let se pohybují kolem 10.000 korun.

Témata:  Ministerstvo zdravotnictví Zdravotnická záchranná služba záchranáři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy