reklama

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v lednu reálně o 1,0 %. Tržby za potraviny vzrostly o 2,2 %, nepotravinářské zboží o 1,3 %, naopak za pohonné hmoty klesly o 1,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 3,3 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,8 % a pohonné hmoty o 4,7 %, naopak za potraviny klesly o 0,4 %.

Meziročně se maloobchodní tržby bez očištění zvýšily o 5,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,2 %, pohonné hmoty o 7,5 % a potraviny o 0,1 %.

V podrobnějším členění nejvyšší růst zaznamenal prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu (o 27,4 %) a specializovaný maloobchod s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 15,6 %). Tržby rostly také ve specializovaných prodejnách s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 8,7 %), s oděvy a obuví (o 5,7 %), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 4,3 %) a s výrobky pro domácnost (o 1,2 %).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy aut vzrostly reálně meziměsíčně o 1,3 procenta, očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 5,1 procent. Bez očištění se tržby zvýšily meziročně o 12 procent, přičemž za opravy o 20 procent a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 10,4 procenta.