reklama

"Pořád se tu zvyšuje byrokracie, nátlak na obce," řekl občanský demokrat Ivan Adamec. Naopak Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) pokládá předlohu za klíčovou. "Chtěl bych poprosit všechny, aby si vzpomněli, co slibovali voličům, když vstupovali do Sněmovny," podotkl.

Poslanec ODS Marek Benda neuspěl s návrhem odročit projednávání ústavního rozšíření kompetencí NKÚ do přítomnosti aspoň nadpoloviční většiny ministrů. Omluveni byli dnes i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) a taky ministr Jan Chvojka, který má předlohu na starosti. Za Chvojku ji uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Zastánci normy upozorňovali na to, že v případě odročení by se jí do konce volebního období nepodařilo schválit.

Dosavadní působnost úřadu spočívá vedle kontroly státního majetku také v prověrkách plnění státního rozpočtu. Nově by měl do kompetence kontrolního úřadu spadat kromě prakticky všech veřejných peněz také majetek společností, v nichž má podíl stát, obec nebo kraj.

Úřad by měl přímo ze zákona, jehož novelu Sněmovna taky podpořila, dostat právo kontrolovat hospodaření státních podniků, fondů a příspěvkových organizací, zdravotních pojišťoven, veřejných výzkumných institucí, veřejných vysokých škol a dalších takzvaných státních škol, dobrovolných svazků obcí, České televize a Českého rozhlasu a rovněž nakládání s penězi poskytnutými z Evropské unie.

Výjimku z možných kontrol ale mají mít na rozdíl od minulých předloh obce do 10.000 obyvatel a firmy s jejich majetkovou účastí. První kontroly obcí by měly začít podle novely za dva roky. "Nevidím rozdíl mezi obcí, která má 9000 obyvatel a která má 11.000 obyvatel. To se mi zdá velmi podivné," kritizoval to Vladislav Vilímec z ODS. Podle Jana Klána (KSČM) jde o diskriminaci. Benda uvedl, že bude navrhovat, aby se hranice zvýšila na milion obyvatel.

Senát dosud ústavní novely o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu zamítal zejména kvůli tomu, že by podle něj vedly k neúměrnému zatížení zejména menších obcí a k dalšímu bujení kontrol. Sněmovna v případě ústavních zákonů nemůže Senát přehlasovat. Martin Plíšek z TOP 09 chtěl vědět, zda vláda o nynější předloze se senátory debatuje. "Mělo by být zřejmé, zda je v Senátu vůle novelu schválit," uvedl.

Senátoři doporučili vládě, aby návrhy předložila znovu, ale v souladu se svým programovým prohlášením souběžně s předlohou o odstranění vícečetných kontrol stejných věcí různými úřady. Napomoci by tomu mohl návrh nového zákona o řízení a kontrole veřejných financí, který dolní komora podpořila v úvodním kole v úterý. Podle Vilímce ale tento zákon duplicity neodstraní. Rozšíření pravomocí kontrolního úřadu na obce a kraje proto označil za absurdní.

Adamec poznamenal, že vláda si jen potřebuje odškrtnout kolonku v programovém prohlášení, v němž se ke změně kompetencí NKÚ zavázala. "A tlak Rekonstrukce státu je také otravný," řekl s odkazem na iniciativu, která novelu dlouhodobě podporuje.