reklama

V té době by se mohla Sněmovna zabývat bodem nazvaným Daňové podvody ministra financí jen asi čtvrthodinu. Následuje totiž pevně zařazený bod, v němž budou poslanci volit nové členy kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu. Zhruba tak zdůvodnil žádost klubu ODS jeho předseda Zbyněk Stanjura s dodatkem, že polední přestávka by dnes mohla být kratší a skončit ve 14:00.

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zdůvodnil žádost o odročení bodu do dnešních 17:00 tím, že Babiš by se chtěl diskuse účastnit. Pro dnešek byl ministr financí z pracovních důvodů omluven. Babiš se účastnil v Jihočeském kraji slavnostního zahájení stavby dálnice D3 v úseku Ševětín - Borek. ČTK řekl, že do Sněmovny dorazí v 16:30.

"Ten program ve Sněmovně vznikl v úterý, kde pan Kalousek zase předvádí svoje lži. Já do Sněmovny pojedu a v 16:30 budu na tom bodu, který je nesmyslný, zase jen zdržuje legislativu a zase předvádí různé nesmysly," řekl ministr financí.

Babiš řekl, že je jediný politik v Česku, který ukázal daňového přiznání za dvacet let. "To nikdo neudělal. Tak nechť to udělá taky pan Kalousek a pan (Bohuslav) Sobotka, aby se lidé dozvěděli, odkud měli peníze, kolik daní zaplatili, odkud mají byty, jak zneužívali náhrady. Já mám čistý stůl. Čím víc potvrzení o příjmu jsem předložil a jasně jsem to zdokladoval, tak teď jede kampaň, kterou dělají někteří aktivisté novináři," řekl Babiš s tím, že pokud mají poslanci pocit, že debata o bodu nazvaném Daňové podvody ministra financí je důležitější než projednávání zákonů, je to problém těchl kteří to odhlasovali.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž v úterý bod do programu schůze prosadil, uvedl, že si dokáže představit "dojemný příběh o pracovním vytížení pana ministra". Kalousek nařkl Babiše z toho, že dává přednost osobní prezentaci a pohrdá Sněmovnou.

Požadavek na odklad debaty podpořilo jen 43 ze 146 přítomných poslanců, zejména z hnutí ANO a z Úsvitu. Proti bylo 75 poslanců, mezi nimi i značná většina z přítomných sociálních demokratů.