Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž ubodal seniorku, trest za vraždu mu soud snížil

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - Jakub Drholec, který loni ve svém bytě ubodal náhodnou známost z restaurace, si odsedí 16 let. Vrchní soud v Praze mu původní trest snížil o devět roků. Výjimečný trest podle verdiktu nebyl v této kauze nutný.

Seniorka (66) zemřela v noci na 19. července na následky bodnořezných ran na hlavě, krku, trupu i končetinách. Hlavu měla téměř oddělenou od zbytku těla.

Se zahradníkem mladším o 28 let se seznámila odpoledne, když si k němu přisedla v podniku, kam si Drholec zašel po práci na pivo. Muž se k vraždě přiznal. Oběť prý na něj po dalším popíjení začala být nepříjemná, napadla ho a sebrala mu peníze a mobil. Proto mu "cvaklo v hlavě".

"Podmínky pro uložení výjimečného trestu v tomto případě nejsou dány. Jednání obžalovaného nijak výrazně nevybočuje z rámce obdobných případů usmrcení jiné osoby zvlášť surovým či trýznivým způsobem," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Pražský městský soud podle odvolacího senátu porušil trestní zákoník, když ohledně možnosti Drholcovy nápravy nekriticky převzal názor znalců.

Soudní znalci vycházeli mimo jiné z toho, že muž je alkoholik a nedávno byl odsouzen za oloupení vlastní matky. Lněnička dnes ale upozornil na to, že jak konflikt s matkou, po níž Drholec vyžadoval peníze, tak i pozdější vražda měly situační charakter. "Nepřipravoval se na trestnou činnost, nepočítal s ní," uvedl soudce.

Témata:  vražda Praha krimi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy