reklama

"Informace o hrozícím skokové zdražení zájezdů není pravdivá a asociace to díky řadě vzájemných jednání s MMR dobře ví. O vzniku nového garančního fondu chránícího klienty cestovních kanceláří má asociace informace již od podzimu 2015. To, že vznikne, je výsledkem vzájemné dohody," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Vároši. "K poplašným zprávám Asociace cestovních kanceláří není důvod," dodala.

Podle asociace budou muset cestovní kanceláře do fondu přispívat ročně až 0,25 procenta svého obratu. "Asociace ví, že MMR vyhláškou stanoví roční výši příspěvků do garančního fondu na pouhých 0,1 procenta z ročního objemu tržeb cestovních kanceláří a po naplnění fondu do pěti let na částku 50 milionů korun bude sazba z objemu tržeb nula procent," dodala mluvčí MMR.

Asociace cestovních kanceláří také tvrdí, že fond je nadbytečný, protože kanceláře musí pro případ úpadku povinně uzavírat takové pojištění, aby zákazník dostal zpět všechny peníze za zájezd.

Pojištění ale podle ministerstva v minulosti v některých případech nestačilo. "V červenci 2015 rozhodl Ústavní soud, že pojišťovny musí plnit i nad stanovené limity," upozornil resort.