reklama

Pokud předseda hnutí ANO požadavek nenaplní, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky. Jaké důsledky by měl ministerský předseda vůči Babišovi vyvodit, dokument neuvádí.

Ve stejné lhůtě by měl Babiš taky „věrohodně" vysvětlit své příjmy, které použil na nákup korunových dluhopisů Agrofertu. Návrh usnesení prosadila vládní KDU-ČSL.

Jde o mírně upravený text, který připravil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jaké důsledky by měl ministerský předseda vůči Babišovi vyvodit, dokument neuvádí. "Pokusili jsme se v Poslanecké sněmovně kultivovat návrh usnesení Miroslava Kalouska tak, aby nebyl útočný a osobní a zároveň, aby byl věcný. Myslím si, že se nám to podařilo," uvedl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.


Babiš by podle Bělobrádka měl vyvrátil podezření z daňových úniků. Je to podle něj důležité pro důvěryhodnost koaliční vlády. Na dotaz, zda mu při těchto podezřeních nevadí být ve vládě s Babišem řekl, že mu jde o prosazení programu. "Ve vládě nesedíte s lidmi kvůli tomu, že je to pro vás příjemné nebo protože z toho máte rozkoš," přiznal.

Poslanci podpořili dřívější usnesení svého rozpočtového výboru, který se firemními korunovými obligacemi zabýval. Podle výboru existují doložitelná podezření, že některé společnosti a jejich vlastníci mohli v roce 2012 při vydávání korunových dluhopisů zneužít nebo obcházet daňové zákony. Výbor požádal finanční ředitelství, aby vydalo metodický pokyn k prověření těchto emisí.

O usnesení hlasovala Sněmovna po bodech, celkem třikrát. Podpořilo je vždy asi 90 poslanců ze 130 přítomných zákonodárců, proti byli vesměs jen zástupci za hnutí ANO. Bod s názvem Daňové podvody ministra financí prosadil na program schůze Kalousek.

Kalousek před novináři konstatoval, že Babišovým heslem je zřejmě "Všeci kradnú, iba já legálně čerpám a optimalizuji". Na dotaz, co bude dělat v případě, že Sobotka nevyhoví usnesení Sněmovny řekl, že nebude podezírat premiéra z toho, že bude ignorovat Sněmovnu. Prodej bezcenného majetku vlastní společnosti za půl miliardy je podle Kalouska učebnicový daňový podvod, o kterém jsou vyučováni inspektoři daňové správy. "Neumím si představit věrohodné vysvětlení, ale třeba je to něco, co si zatím představit neumím," konstatoval.

Hnutí ANO pokládá záležitost za pseudokauzu, která má dostat Babiše z české politiky. Ministr financí se dnešního jednání dolní komory neúčastnil.

Usnesení k bodu "Daňové podvody ministra financí", jak je dnes na návrh vládní KDU-ČSL schválila Poslanecká sněmovna:

Poslanecká sněmovna:

I. Souhlasí s usnesením Rozpočtového výboru číslo 579 ze dne 8. 3. 2017.

II. Žádá, aby ministr financí věrohodně vysvětlil své příjmy použité na nákup dluhopisů společnosti Agrofert a.s., a zároveň vyvrátil vážná podezření z daňových úniků, která vznikla vzájemnými obchody mezi společností Agrofert a.s. a Andrejem Babišem jako fyzickou osobou, nejpozději do 30. 4. 2017.

III. Žádá předsedu Vlády ČR Bohuslava Sobotku, aby v případě nesplnění bodu II. "usnesení" vyvodil důsledky vůči ministru financí.