Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňová Kobra se stala daňovým slepýšem. Babiš je podezřelý nejméně ze čtyř daňových úniků, tvrdí Kalousek

Miroslav Kalousek /TOP 09/, ministr financí
Miroslav Kalousek /TOP 09/, ministr financí
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš čelí podezření nejméně ze čtyř daňových úniků, řekl dnes ve Sněmovně šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Souvisí podle něho s nákupem korunových dluhopisů a s prodejem skoro bezcenných akcí. Sněmovna by měla podle Kalouskova návrhu v usnesení Babiše požádat o to, aby záležitosti do konce dubna věrohodně vysvětlil, nebo aby vyvodil osobní a politickou odpovědnost.

Z údajů z dokumentů, které si Babiš nechal zpracovat kvůli spekulacím o výši jeho příjmů auditory, podle Kalouska vyplývá, že ministr financí získal z prodeje akcií 748 milionů korun. Předseda TOP 09 se zaměřil zejména na firmu Profrost.

Firma měla podle Kalouska základní kapitál menší než dva miliony korun a její úvěrové závazky byly totožné s jejími aktivy. Babiš prodal pětinový podíl skupině Agrofert, kterou tehdy vlastnil, za 527,5 milionu korun, pokračoval Kalousek.

Cenu označil předseda TOP 09 za ohromující, obchod za naprosto nesmyslný. Transakce podle Kalouska dává logiku jen kvůli dvěma daňovým únikům. Babiš příjem nedaní, Agrofert výdaj uplatňuje do daňového základu a šidí státní rozpočet, uvedl šéf TOP 09. Takové transakce jsou podle něho učebnicovým příkladem daňového podvodu.

Babiš tedy měl spolu s dalšími příjmy podle Kalouska dostatek peněz na nákup korunových dluhopisů skoro za 1,5 miliardy korun, které vydal koncem roku 2012 Agrofert. Šestiprocentní úrok pokládá za nesmyslně vysoký, úrokové sazby se tehdy podle Kalouska pohybovaly kolem dvou procent. Kalousek soudí, že pravou podstatou této operace bylo patrně skryté vyplacení dividend. Rovněž by podle Kalouska představovala dva daňové úniky, když Babiš nemusí výnos z dividend danit a Agrofert odečítá úrok od základu daně. "Proč se Daňová Kobra stala daňovým slepýšem, není těžké uhodnout," řekl.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy