reklama

K řečnickému pultu si šéf poslanců ANO Faltýnek přinesl knihu, kterou o Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) před několika lety vydal protikorupční nadační fond. Všem poslancům doporučil, aby si ji důkladně přečetli.

Faltýnek taky přečetl Babišovo vyjádření. "Jako jediný politik v České republice jsem zveřejnil daňová přiznání za posledních 20 let. Já skutečně nemám co skrývat. Pořád čekám, až se ke mně někdo z kolegů předsedů parlamentních stran přidá," napsal Babiš.

Firmy, které ministr financí v minulosti prodal tehdy své skupině Agrofert, prý převedl za cenu určenou soudním znalcem. Babiš také tvrdí, že šestiprocentní úrok nebyl v roce 2012 u desetiletých korporátních dluhopisů neuvěřitelně vysoký, jak tvrdí Kalousek.

Babiš také v textu poukázal na to, že Agrofert roky vlastnil průhledně jako fyzická osoba. "Žádný Kypr, Holandsko, různé ostrovy jako kamarádi mnohaletého ministra financí," rýpl si do šéfa TOP 09.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) podotkl, že z hnutí ANO už roky zaznívá, kdo různě kradl nebo krade. "Jestliže takto zásadní obvinění zde zaznívají, tak buď nechť je doprovází trestní oznámení a potrestání viníků, a pak to bude projevem síly, dostatku argumentů a rozhodnosti, a jestliže to pouze tři roky slyšíme, tak je to pouze rétorické cvičení a je to spíš projevem slabosti," prohlásil.

Mimo jiné nad tím, že korunové dluhopisy Agrofertu si mohl koupit jen jeho tehdejší majitel Babiš, se pozastavil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Upozornil také na to, že skupina je emitovala jen tři dny před účinností novely, která nedanění výnosů z těchto obligací zrušila.