Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká reakce na nizozemské volby: Zastánci rozpadu EU jsou slabší, než se čekalo. Rozum zvítězil

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Praha - K výsledkům středečních voleb v Nizozemí se vyjádřili také čeští politici. Porážku populistů Geerta Wilderse vnímají jako dobrou zprávu pro Evropy.

"Populismus, protievropská kampaň ani srovnávání se s (americkým prezidentem Donaldem) Trumpem Wildersovi křeslo premiéra nezajistily. Povzbudivý příklad z Nizozemska," reagoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Vítězství Marka Rutteho jako představitele standardní demokratické politické strany je dobrou zprávou a nadějným signálem pro celou Evropu," doplnil premiér v tiskovém prohlášení.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož uskupení je na evropské úrovni partnerem Rutteho VVD, nizozemskému premiérovi gratuloval. "Byť poslední průzkumy mluvily o opaku, populista Wilders při vysoké volební účasti utrpěl porážku. Dobrá zpráva pro Holandsko a Evropu," napsal na twitteru ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

"Ukázalo se, že zastánci rozpadu EU jsou slabší, než se čekalo. Zvítězil rozum," sdělil ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

"Holandsko za celou Evropu dobře vykročilo do série voleb v roce 2017. Gratuluji!" míní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Přestože jsou tradiční strany oslabeny, tak to zdaleka neznamená, že populisté a radikální strany začnou v Evropě vyhrávat volby," reagoval předseda ODS Petr Fiala.

"Výsledky voleb v Nizozemí jsou dobrou zprávou pro celou Evropu. Ukazují, že porážka populistů a protievropských stran je možná. S ohledem na to, co se dnes děje ve světě, Evropa potřebuje, aby byla silná a neoslabovala," uvedl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Český odpůrce islámu a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura označil Wildersovo druhé místo ve volbách za úspěch. Rutte podle něj zvítězil díky tomu, že se vláda v posledních dnech jasně vymezila proti Turecku. "Pro nás z toho plyne jediné poučení - voliči prostě chtějí, aby se politici postavili muslimskému diktátu v Evropě," míní Okamura.

Témata:  Andrej Babiš Martin Stropnický Petr Fiala volby v Nizozemí Nizozemí Pavel Bělobrádek Tomio Okamura Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy