reklama

Beránek v únoru 2012 nastoupil do čela Odboru městského investora, který zodpovídal za všechny velké stavby v metropoli v objemu mnoha desítek miliard. Krátce poté pozastavil proplácení veškerých faktur na tunel Blanka, jejíž stavba měla několikaleté zpoždění a prodražovala se o miliardy korun.

Následně Beránek zadal za 30 milionů korun zakázku na roztřídění provedených prací. Cílem bylo zjistit, které práce je možné proplatit a na které se musí vypsat dodatečné zakázky. Za to ho státní zástupkyně Iva Bicanová obžalovala pro porušení povinností při správě cizího majetku a pravidel hospodářské soutěže.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze Petr Píša, který ve středu potvrdil předchozí verdikt pražského městského soudu, poukázal na to, že Beránkovi uvedený postup navrhli najatí právníci a schválil jej legislativní odbor magistrátu i rada města. "Žaloba nevychází ze znalosti složité problematiky, kterou musel obžalovaný tehdy řešit," cituje Píšu server.

Otevřená soutěž na roztřídění víceprací by řešení problému oddálila a mohla způsobit zastavení stavby, uvedl také Píša. "Snažil se jednat jako řádný hospodář. Ty sporné faktury již tehdy dosáhly 1,8 miliardy korun a jejich proplacením opravdu hrozily vysoké škody na majetku Prahy," doplnil soudce. Podle předchozího osvobozujícího verdiktu pražského městského soudu by zastavení stavby způsobilo nejspíš škody za stovky milionů korun.

Beránek podle Aktuálně.cz verdikt kvitoval, ale nechtěl jej komentovat. Svou funkci na magistrátu opustil v létě 2014 poté, co jeho odbor rozdělili na dva a označili jej za přebytečného.

Tunel Blanka byl otevřen předloni v září po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Vyšel na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard dráže, než bylo původně plánováno.