Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České armádě chybí ženy, hlásí se jich stále méně

Česká armáda na akci Bahna.
Česká armáda na akci Bahna.
Foto: Army.cz

Praha - Mezi českými vojáky je pouze 13 procent žen. Vojákyň ale v poslední době přichází stále méně. Vyplývá to z údajů mluvčího generálního štábu Jana Šulce.

Loni z 2148 nově příchozích vojáků z povolání bylo žen 127, tedy necelých šest procent. Podle Šulce jsou ženám v české armádě otevřeny všechny pozice, musí jen splnit stanovená kritéria. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve středu oznámil, že v květnu navrhne první ženu na povýšení do generálské hodnosti.

V roce 1999 tvořily v armádě vojákyně 7,4 procenta. Jejich počet ale každoročně stoupal. V roce 2004 jich bylo 12,3 procenta a v roce 2012 téměř 14 procent. V současné době jich je podle Šulce necelých 13 procent.

Loni podle Šulce projevilo zájem o vstup do armády 9530 lidí, žen z nich bylo deset procent. Přijato nakonec bylo 2148 vojáků z povolání, z toho žen bylo 127. O rok dříve do armády vstoupilo žen ještě méně. Podle ročenky ministerstva obrany bylo v roce 2015 přijato 1566 vojáků, žen z toho bylo pouze 57, což je 3,6 procenta.

Šulc ČTK sdělil, že ženy tvoří 9,6 procenta. První generálkou by se podle informací médií měla stát náčelnice odboru doplňování personálu Agentury personalistiky AČR Lenka Šmerdová, která má hodnost plukovnice. V této hodnosti jsou v české armádě další tři ženy. Kromě Šmerdové je plukovnicí Jana Růžičková, ředitelka Kanceláře generálního štábu. Další dvě plukovnice působí na Univerzitě obrany.

Témata:  Armáda České Republiky čeští vojáci ženy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy