Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 posiluje, Piráti by se dostali do Sněmovny, ukázal nový průzkum

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Březnová data dobře ilustrují, jak proměnlivá je situace na politické scéně. TOP 09 výrazně překročila pětiprocentní práh, poprvé by se do sněmovny dostali i Piráti. Přelévají se hlasy na pravici i na levici, kolísá i podpora suverénně vedoucího hnutí ANO. Podpora hnutí ANO má v posledních měsících mírně stoupající tendenci, podpora ČSSD tendenci mírně klesající. Vládní koalice mírně oslabila, má však stále pohodlnou ústavní většinu. Ukázal to průzkum agentury STEM.

V březnu 2017 by se do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dostalo sedm stran. Vládní koalice by získala méně mandátů než v lednu, 128 mandátů by jí však vydalo na pohodlnou ústavní většinu.

Hnutí ANO suverénně vede, i když jeho podpora z dlouhodobého pohledu kolísá. Nestabilita je výrazem nezakotvenosti voličských sympatií a citlivostí na vývoj politické situace.

ČSSD ve volebním modelu ČSSD zaostává za ANO o 11,5 procentního bodu. Mírně si polepšila. Intenzita vazby příznivců ČSSD k preferované straně je však slabá a slabý je i jejich zájem o politiku. Opakovaně konstatujeme, že ČSSD stojí před úkolem aktivizovat budoucí voliče a upevnit jejich volební odhodlání.

TOP 09 se po dílčím poklesu vrátila nad pětiprocentní práh. Zdá se, že hlasy mezi ODS a TOP 09 se přelévají. Pravice představuje politicky motivovanou část našich obyvatel.

KSČM i KDU ČSL vykazují stabilní podporu. U obou stran vidíme pevné voličské zázemí, u KDU-ČSL však pozorujeme vyšší zájem o politiku. Při dotazu, zda se dotázaní chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 56 %, záporně 23 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 21 % dotázaných.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

ANO by podle STEM získalo 27 procent hlasů, proti lednu se tak jeho podpora snížila o 2,9 bodu. Sociální demokraté posílili o 0,9 procentního bodu na 15,5 procenta, komunisté o 1,3 bodu na 13,9 procenta. Čtvrtí by podle průzkumu skončili lidovci se 7,6 procenta, což znamená oslabení o 0,2 procentního bodu. ODS oslabila o 2,5 bodu na 7,3 procenta, TOP 09 naopak posílila o 2,1 bodu na 6,7 procenta a po lednovém propadu by znovu měla zajištěný vstup do Sněmovny.

Piráty by volilo 5,5 procenta lidí, což proti lednu znamená posílení o 1,4 procenta a nejlepší výsledek v průzkumech od voleb před čtyřmi lety. Pod pětiprocentní hranicí zůstává SPD, pro niž by hlasovala čtyři procenta voličů, znamená to oslabení o 0,9 procentního bodu. Na vstup do Sněmovny by nedosáhlo ani hnutí Úsvit, kterému model přisuzuje 4,2 procenta hlasů, proti lednu se ale jeho podpora ztrojnásobila. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které jedná o volební koalici s KDU-ČSL, by podle modelu volilo 2,2 procenta lidí, o 0,7 bodu méně než v lednu.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO volby

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.