reklama

"Bože, přijmi duši svého pokorného služebníka, kardinála Miloslava Vlka, který po dnes po těžké nemoci dobojoval svůj celoživotní zápas za lidskou svobodu a toleranci. Mílo, budeš mi lidsky i duchovně chybět," uvedl Duka.

"Dnes po těžké nemoci dobojoval svůj zápas kardinál Vlk (17.5.1932-18.3.2017). Připojme se k modlitbám za spásu jeho duše," uvedlo pražské arcibiskupství na svém twitteru. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijal zprávu o úmrtí kardinála Vlka s lítostí. "Odešel respektovaný člověk, který se nebál chovat podle svého svědomí," uvedl na twitteru.

Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka ve Vlkovi odešel člověk hluboké víry a pevných, nekompromisních názorů. Za velice smutnou označil zprávu o Vlkově skonu vicepremiér Andrej Babiš (ANO). "Byl to statečný zásadový chlap a velice jsem si ho vážil," řekl Babiš ČTK. Dodal, že Vlk v něm při setkáních vzbuzoval respekt a úctu.

"Kdykoliv jsem se setkal s kardinálem Vlkem, byl to pro mě zážitek, který mě něčím obohatil. Nikdy nezapomenu například na to, jak mě provázel Svatopetrskou bazilikou ve Vatikánu a vyprávěj mi o její historii a historii církve tak, jak to v žádném průvodci nenajdete. Byl to člověk s neuvěřitelnými znalostmi a rozhledem. Bude mi chybět," uvedl na facebooku šéf Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

"Patřil a vždycky bude patřit k největším osobnostem, s nimiž jsem měl tu čest se znát," řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který byl v první polovině 90. let Vlkovým sekretářem. "Dokázal převést církev z prostředí totality do svobodné společnosti. Dokázal pevně stát za svým přesvědčením a nedělat kompromisy, které by mu svědomí vyčítalo," uvedl Herman.

S úctou bude na kardinála Vlka vzpomínat předseda ODS Petr Fiala. "V čele s ním se církev vyrovnávala s následky komunistické diktatury a hledala místo v demokratické společnosti," napsal Fiala na twitteru.

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka na svém twitteru Vlkovi poděkoval celoživotní práci. "R.I.P. Miloslav kardinál Vlk..Vzdejme čest statečnému muži, který žil čestně a v pravdě, které věřil," komentoval zprávu na sociálních sítích šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Vlk měl zdravotní potíže už od jara 2016. Problémy vygradovaly na Štědrý den 2016, kdy lékaři rozhodli, že je nutné kardinála Vlka hospitalizovat. Lékaři zjistili, že má tumor plic s metastázemi do kostí.

Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání.

Na jaře 1991 se po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991. Jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Dominika Duku.