Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci a STAN půjdou do volební koalice

Petr Gazdík (STAN)
Petr Gazdík (STAN)
Foto: www.top09.cz

Lipnice nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Předsednictvo hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes schválilo dohodu o volební koalici s lidovci. Jde o riskantní krok, protože koalice pro vstup do Sněmovny potřebuje nejméně 10 procent hlasů. Kdyby strany kandidovaly jednotlivě, stačilo by jim pět procent.

"Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty," uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Subjekt, který by v konkrétním kraji neměl lídra, by tam dostal na kandidátce druhé místo. Možnost, že by v případě krachu jednání o volební koalici členové STAN vstupovali na kandidátky lidovců, označil Gazdík za nepřijatelnou variantu.

V Lipnici nad Sázavou jednala od pátku předsednictva obou subjektů, rozhovorů se zúčastnili i šéfové krajských organizací. Podle Gazdíka si obě strany ujasnily parametry případné dohody a STAN s nimi souhlasí. "Míč je teď na straně KDU-ČSL," řekl Gazdík.

STAN definitivně rozhodne o své účasti v možné koalici za týden v Praze. "Já navrhnu sněmu, abychom ty parametry takto schválili," řekl Gazdík.

Lidovci dnes na celostátní konferenci KDU-ČSL v Jihlavě rozhodli o tom, že půjdou do koalice s hnutím STAN. "Máme v ruce návrh koaliční smlouvy a se základními parametry jsme vyslovili dneska souhlas," řekl novinářům předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Obsahuje i návrh lídrů za jednotlivé subjekty a finanční vyrovnání. Zdůraznil, že KDU-ČSL má se STAN společný pohled na většinu věcí i základní hodnoty. Možnost, že by lidovci mohli od dohody s hnutím STAN odstoupit, je podle názoru Bělobrádka v rovině teorie. "Samozřejmě nejvyšším orgánem strany je celostátní sjezd. Ale já to nepředpokládám," řekl.

Dnešní rozhodnutí lidovců označiljejich předseda za velmi významný krok. "Rozhodli jsme, že chceme společně se starosty vytvořit předvolební koalici a v této koalici se ucházet o přízeň těch 30 procent voličů, kteří nechtějí ani pravicový liberalismus, nechtějí ani levici, nechtějí ani nestandardní populisty," řekl.

Témata:  Starostové a nezávislí KDU-ČSL Petr Gazdík

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy