Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šumava očekává vytrvalý déšť a zvýšení hladin řek

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na Šumavě meteorologové předpovídají od dnešního odpoledne vytrvalý déšť, kvůli kterému by mohly v noci na neděli stoupat hladiny toků na jihu a západu Čech. V regionu fouká silný vítr, uklidňovat se má dnes večer.

Od sobotního do nedělního večera bude déšť pokračovat zejména na jihozápadě Čech. Ve vrcholových partiích Šumavy může být i trvalý a dosti intenzivní a do nedělního večera zde může napršet dalších až 35 mm vody, varuje meteocentrum.cz. V nejvyšších partiích Šumavy může déšť přechodně přecházet do sněžení.

Na horní Otavě bude vzestup umocněn táním sněhu. V noci na neděli i v neděli hydrometeorologové očekávají na Otavě první stupeň povodňové pohotovosti, nelze vyloučit ani druhý. U ostatních toků je pravděpodobnost dosažení povodňového stupně malá.

Dnes odpoledne by mohl západní až jihozápadní vítr, kromě východu a jihovýchodu Moravy, ještě zesilovat. Na západě Moravy a ve Slezsku vítr zesílí až později odpoledne. Večer začne vítr od západu slábnout a vnoci na neděli bude vát vítr už jen mírný.

Před silným větrem varují v těchto dnech také okolní státy. V pátek byla výstraha v platnosti pro Německo a Rakousko, pro sobotu je vydána pro Rakousko a část Slovenska. Rychlosti větru zde přitom hrozí (nebo hrozily) podobně vysoké jako u nás.

Témata:  počasí Šumava déšť

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy