Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlechtová mluvila se Zemanem o stavebním zákoně: Prezident je děním ve Sněmovně znechucen

Karla Šlechtová /ANO/, ministryně pro místní rozvoj
Karla Šlechtová /ANO/, ministryně pro místní rozvoj
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes na zámku v Lánech sešel s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO). Po jednání řekla, že Zeman podporuje novelu stavebního zákona, která by měla zjednodušit a zrychlit povolování staveb.

Novela stavebního zákona umožní sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Oproti Německu nebo Rakousku je v Česku doba povolování staveb více než dvojnásobná.

Do třetího čtení míří s novelou také asi stovka pozměňovacích návrhů jak od jednotlivých poslanců, tak ze sněmovních výborů. Řada z nich se ale překrývá. Předloha mění 43 souvisejících zákonů.

"Vzhledem k tomu, že teď se tady projevuje informace o tom, že by některé i koaliční strany neměly hlasovat pro stavební zákon, tak pan prezident a jeho expertní tým jsou tím samozřejmě velmi znechuceni a já tedy také," uvedla dnes Šlechtová.

Ministryně s prezidentem probrala i plán na transformaci Státního fondu rozvoje bydlení na Státní fond regionálního rozvoje. Ten by podle ní neposkytoval jen půjčky na bydlení. "Já bych tam převedla veškeré dotační prostředky MMR, ty národní, tzn. regionální rozvoj, cestovní ruch," řekla Šlechtová. Expertní tým prezidenta se podle ní k tomuto plánu vyjádřil kladně.

Témata:  Karla Šlechtová Miloš Zeman stavebnictví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy