Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy skončí intervence ČNB? Zeman něco naznačil

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Prezident Miloš Zeman, který patří k odpůrcům oslabování koruny, dnes řekl, že by Česká národní banka (ČNB) mohla ukončit intervence dříve než v půlce letošního roku, o které zatím hovoří členové bankovní rady.

"Mluvil jsem před dvěma dny s guvernérem Rusnokem a nebudu prozrazovat žádné tajemství, když řeknu, že ukončení kurzového závazku se očekává v prvním pololetí letošního roku a není vyloučeno, že možná dříve, než se nadějeme. Ale to už ponecháváme na rozhodnutí vedení ČNB," uvedl dnes Zeman při návštěvě Olomouckého kraje.

Prezident při debatě s krajskými zastupiteli připomněl, že je "zásadním odpůrcem" devizových intervencí ČNB, které přirovnal k anabolikům podávaným sportovci. "Zpočátku mu narostou svaly, ale pak už se dlouhodobě stane něco horšího," podotkl Zeman.

Měnový kurz je podle Zemana cena měny, která se má určovat na základě nabídky a poptávky jako tržní cena. Exportéři dle prezidenta neradi slyší, že intervence proti posilování koruny vychovávají k lenosti.

"Vychovávají k tomu, že je menší tlak na inovace, menší tlak na zvyšování produktivity práce, protože spočíváte na kurzovém polštáři, který je nafouknutý. Až na to, že vás zahraniční konkurence začne postupně předbíhat, a v tom případě vám podhodnocená měna vůbec nepomůže," řekl prezident.

Rda ČNB na začátku února potvrdila závazek intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro.

"Toto rozhodnutí se opírá o novou makroekonomickou prognózu. Ta předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Inflace v závěru loňského roku výrazně zrychlila a vrátila se k dvouprocentnímu cíli. Podle prognózy se inflace dále zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle a na horizontu měnové politiky se bude k cíli navracet shora. Počínaje zhruba polovinou roku 2017 dojde dle nové prognózy ke splnění podmínek pro udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle i do budoucna, tedy i po předpokládaném návratu do standardního režimu měnové politiky," informovala ČNB na svém webu.

Témata:  Miloš Zeman ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy