Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanec Holík slavil okupaci Krymu, máme to zdokumentované. Nezůstane to bez reakce, varuje Ukrajina

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Český poslanec Jaroslav Holík (Svoboda a přímá demokracie) se zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem. Uvedla to dnes ukrajinská ambasáda v Praze s tím, že na to budou reagovat příslušné právní orgány.

Holík byl podle ambasády jedním z "hrstky zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny", který se zúčastnil oslavy třetího výročí obsazení poloostrova Krym Ruskem. Podle informací ČTK nejde o schválenou poslaneckou cestu. Holík tak zřejmě navštívil Krym soukromě.

Ambasáda také uvedla, že pobyt Holíka je "dobře zdokumentovaný ruskými sdělovacími prostředky" a "nezůstane bez reakci příslušných ukrajinských právních orgánů".

Podobně se ukrajinská diplomacie na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává. Ministerstvo zahraničí to o víkendu připomnělo na svém twitterovém účtu. "Již tři roky spolu s ukrajinským lidem odmítáme ruskou anexi Krymu," uvedla česká diplomacie. Ukrajinská ambasáda tento postoj české vlády ocenila a upozornila, že jednání Holíka je v rozporu s ním. "Žádáme proto vedení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o zhodnocení akcí svého poslance," vyzval úřad.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová dnes ČTK řekla, že ukrajinská strana kvůli Holíkovi Černínský palác nekontaktovala. Připomněla také, že poslanci nejsou povinni své cesty hlásit.

Témata:  Jaroslav Holík Ukrajinská krize velvyslanectví Ukrajiny Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy