reklama

Ukrajinská diplomacie dále vyzvala Poslaneckou sněmovnu, aby akci poslance zhodnotila. Reakci Holíka a vedení Sněmovny ČTK zjišťuje.

Holík byl podle velvyslanectví jedním z "hrstky zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny", který se zúčastnil oslavy třetího výročí obsazení poloostrova Krym Ruskem. Podle informací ČTK nejde o schválenou poslaneckou cestu. Holík zřejmě navštívil Krym soukromě.

Podobně se ukrajinská diplomacie na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Ambasáda také uvedla, že pobyt Holíka je "dobře zdokumentovaný ruskými sdělovacími prostředky". Holíka se ČTK zatím nepodařilo kontaktovat, aby svou účast na akci potvrdil.

Návštěvou politiků na anektovaném Krymu se již zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území. Případné sankce vůči osobám, které se oslav zúčastnily, dříve avizoval šéf rady Oleksandr Turčynov.