reklama

"Například tam byly velké výhrady k tomu, jak se postavit k sociálněprávní ochraně dětí, jakým způsobem by se měla hradit péče v hospicích, jestli to má být ze zdravotního nebo ze sociálního pojištění," řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

S ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) se ostatní členové vlády dohodli, že se pokusí najít přijatelný kompromis, aby novela měla ve Sněmovně podporu koaličních stran.

Přerušení projednávání zákona dnes navrhoval i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. "Ten zákon neřeší hlavně profesionální sociální služby," řekl novinářům při příchodu na jednání vlády. Podle něj rozpory vůči zákonu mají rozsah 450 stran, proto je třeba návrh znovu důkladně projednat.

Návrh počítá také s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Mezi sociální služby by se mohly zařadit paliativní péče a také klokánky a podobná zařízení.

Novela stanovuje také minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby. Podle ministerstva to zvýší jistotu financování a stabilitu systému. Změnit by se měla i pravidla registrací služeb. Do zařízení, kde by kontrola zjistila vážná pochybení a porušování práv klientů, by ministerstvo práce mohlo dosadit svého nuceného správce. Upravit se má i vzdělávání sociálních pracovníků.

Pokud se autorům návrhu nepodaří vyjednat podporu, je pravděpodobné, že ho Sněmovna nestihne projednat do říjnových voleb.