reklama

"Otisk prstu je velice citlivý údaj, proto je zabezpečený přísnou elektronickou metodou. Jeho přečtení vyžaduje vytvoření infrastruktury, která umožní příslušným orgánům přístup a zpracování těchto údajů," sdělil vedoucí národního centra pro ochranu hranic Petr Malovec.

Podle něj má NKA za úkol také spojit a ověřovat certifikáty pravosti dokladů, které vydává ministerstvo vnitra a zahraniční úřady. NKA může i žádat o tzv. certifikáty přístupu, které jí umožní přístup právě k citlivým údajům v dokladech.

"Druhým projektem bylo vybudování mobilního inspekčního systému pro ověřování totožnosti osob vůči elektronickým dokladům," řekl Malovec. Pět nových zařízení umožňuje policistům kontrolovat identitu pomocí fotografií a otisků prstů i v terénů. Ve zkušebním režimu fungují zařízení asi dva týdny, do plného provozu by měly být uvedeny v polovině roku.

Policie až do současnosti neměla možnost ověřit držitele dokladu pomocí otisků prstu. Neměla také infrastrukturu, která by automaticky ověřovala pravost dokladů.