Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strážníci přivázali opilou ženu k mříži, žalobce pro ně chce podmínku

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Uherské Hradiště - Žalobce žádá pro tři policisty roční podmíněné tresty za to, že přivázali opilou výtržnici v cele k mříži. Okresní soud v Uherském Hradišti vynese verdikt 6. dubna. Mužům dle zákoníku hrozí až pět let za mřížemi.

Jakub Vychodil, Ondřej Paška a Miroslav Vaněk ženu loni v únoru zadrželi poté, co v panelovém domě v opilosti ničila výtahové dveře. Poškozenou podle státního zástupce Leo Foltýna na služebně na 11 minut připoutali k mřížím, což bylo vidět i na přehrávaném videozáznamu.

Podle Foltýna policisté postupovali v rozporu se zákonem, když ženu připoutali pouty s rukama nahoře k mříži. Foltýn označil zákrok za neadekvátní a zacházení policistů se zadrženou za ponižující.

Ženu, která je podle znalce psychicky nemocná, ale podle státního zástupce nikdo nemučil a nezacházel s ní hrubě. Foltýn proto nepodpořil její žádost o půlmilionové odškodnění za nemajetkovou újmu, neboť podle něj neutrpěla tělesné ani duševní poranění. Zmocněnkyně poškozené Stanislava Sládeková ale uvedla, že zajištění poškozené nebylo v souladu s úctou k lidské důstojnosti.

Žena uvedla, že se cítila bezmocná a ponížená. Hlídka ji pak převezla na záchytku do Kroměříže, v dechu jí byla naměřena více než dvě promile alkoholu.

Policisté se hájili, že ženu připoutali, aby si kopáním a údery do mříží neublížila. Obhájci uvedli, že policisté připoutáním chránili kromě zdraví poškozené i majetek policie.

Témata:  Policie ČR Uheerské Hradiště EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy