Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři desítky policistů odjely do Makedonie hlídat hranice

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Čtyřicet českých policistů dnes odjelo hlídat hranice poblíž makedonského města Gevgelija. Vrátit by se měli 9. května. ČTK o tom informovala mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Jde o devátou podobnou misi, do Makedonie Česko vyslalo celkem 294 policistů.

"Policisté budou ve městě Gevgelija v blízkosti makedonsko-řecké hranici provádět především preventivní činnost, která spočívá v kontrolách osob, vozidel a dohledu nad veřejným pořádkem," uvedla mluvčí. Využívat budou mimo jiné terénní vozidla a termovize.

Mezi čtyřiceti policisty je 28 nováčků, kteří ještě v Makedonii na misi nebyli. Odjeli také dva psovodi se třemi služebními psy. Zároveň se dopoledne do Česka vrátili policisté, kteří v Makedonii sloužili od února.

Zahraniční mise českých policistů začaly v roce 2015, kdy naplno vypukla migrační krize. Policisté působí v zemích na takzvané balkánské cestě, po níž především předloni přicházely stovky tisíc migrantů z Turecka přes Egejské moře a státy západního Balkánu do střední Evropy.

Čeští policisté působili také v Maďarsku, Slovinsku, Srbsku a Řecku. Policisté v cizině obvykle pomáhají s ostrahou hranice, dohlížejí na pořádek, dělají bezpečnostní prohlídky nebo kontrolují dopravní prostředky. V hlídkách působí se zahraničními kolegy.

Témata:  Policie ČR Makedonie uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy