Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražské demonstrace se obešly bez zásahu policie

Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - V Praze se od rána uskutečnilo několik akcí a shromáždění. Protesty proti uprchlíkům, demonstrace proti fašismu a daňovým rájům, politická shromáždění i studentský majáles se v Praze obešly bez větších komplikací. Na akce dohlíželo několik stovek policistů.

První máj v Praze začal setkáním anarchistů na Střeleckém ostrově, kde se konalo první dělnické prvomájové setkání v Praze v roce 1890. Po položení květin k památníku této události zamířila skupina asi 70 lidí na náměstí Republiky na demonstraci platformy Zleva proti xenofobii, spojenou s pochodem proti daňovým rájům.

Anarchisté tak podpořili manifestaci zaměřenou na podporu přijímání uprchlíků a vymezující se vůči kapitalismu a ukrývání majetku v daňových rájích. Pochod na náměstí Jana Palacha, kde na schodech Rudolfina pokračovala manifestace dalšími projevy, se obešel bez komplikací. Od dalšího pochodu směrem na Kampu nakonec pořadatelé podle policie upustili. Policisté uzavřeli Mánesův most, zřejmě preventivně, protože na druhém břehu Vltavy na Klárově se shromáždili účastníci pochodu Blok proti islámu proti nelegální migraci a islamizaci Evropy.

Tento pochod z Letné. Průvod odpůrců imigrantů z islámských zemí došel za doprovodu policie na Klárov za skandování hesel „Islám tady nechceme", „Bohuše do koše" nebo „Chceme ochranu hranic". Tematicky podobné nápisy se objevovaly i na transparentech.

Národní demokracie odpoledne pořádala protestní pochod z Mariánského náměstí na Slovanský ostrov, kde promluvil předseda radikální Národní demokracie Adam B. Bartoš, který byl před několika dny obviněn policií ze tří trestných činů proti lidskosti. Řekl, že žádný trestný čin v minulosti nespáchal a že do budoucna v ničem neustoupí. Akce se zúčastnil i někdejší šéf republikánů Miroslav Sládek.

Vládu a Evropskou unii za přístup k migrační krizi kritizovali dnes stoupenci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Ústí nad Labem. Akci podpořil i místopředseda LEV-21, někdejší předseda ČSSD v Ústeckém kraji a blízký spojenec Jiřího Paroubka, podnikatel Petr Benda.

V první květnový den uspořádaly již tradičně setkání i některé politické strany. Například sociální demokraté se sešli na Střeleckém ostrově, stoupenci ODS na Petříně a komunisté na Výstavišti v Holešovicích. V metropoli se uskutečnil se i každoroční studentský Majáles.

Setkání ČSSD mimo Prahu ve Vyškově se zúčastnil předseda sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka, zveřejnil tam Prvomájový manifest ČSSD. V manifestu strana mimo jiné navrhuje zvýšení tarifních platů lékařů a zdravotních sester o deset procent a o stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy.

Výši sociálních výdajů, fungování vlády či pracovní legislativu naopak kritizovali na prvomájovém setkání komunisté. Na akci vystoupili poslanec Jiří Dolejš nebo pražská zastupitelka a poslankyně Marta Semelová. KSČM představila rovněž kandidáty do Senátu.

Z brněnské prvomájové akce avizované jako setkání národní domobrany se odpoledne vyklubala akce desítky recesistů. Ti myšlení pravicových radikálů vystupujících proti migraci parodovali, odjeli nakonec nazí na kolech. 

Témata:  1. máj demonstrace proti islámu demonstrace kvůli uprchlíkům

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy