reklama

Akční rada hnutí dnes podpořila rozhodnutí výkonného výboru hnutí, který nedávno vypověděl smlouvu o volební spolupráci sněmovní opoziční straně Úsvit-Národní koalice (ÚNK). Někteří členové hnutí s tím sice nesouhlasili, díky dnešnímu rozhodnutí hnutí považuje tyto vnitřní spory za vyřešené.

„Výkonný výbor dnešním rozhodnutím rady dostal výrazný mandát, že jeho rozhodnutí bylo správné," uvedl mluvčí. Až do sněmu, který se bude konat 28. května, by tak měly v bloku utichnout vnitřní spory.

Vedení Bloku odůvodnilo konec spolupráce netransparentnosti kroků ÚNK, téměř nulové komunikaci a neplnění smluvních závazků ÚNK stanovených smlouvou. Hnutí prý nemohlo setrvat ve svazku, ze kterého profituje pouze jeden subjekt na úkor druhého.

Úsvit oponuje, že dohodu plnil, poukazují naopak na finanční požadavky bloku. Smlouva z loňského léta obsahuje podle vyjádření zástupců Úsvitu i ustanovení o tom, že strana, která ji vypoví, musí uhradit vynaložené peněžité náklady.

Podle Adamce tak budou pravděpodobně probíhat jednání o potenciálním vyrovnání. „Úsvit vyzval Blok proti islámu, aby v tomto smyslu s nimi začal jednat," řekl dnes Adamec, který předpokládá, že jednání se budou dít za asistence právníků.

Představitelé bloku Martin Konvička a Petr Hampl koncem uplynulého týdne oznámili, že zakládají politické hnutí, které bude kandidovat příští rok ve sněmovních volbách. O účasti v podzimních krajských volbách by podle nich měly rozhodovat jednotlivé regionální organizace bloku. Blok proti islámu je právně spolek, do parlamentních voleb se hlásit nemůže.

Na sněmu, jehož organizaci se dnes akční rada dále věnuje, se bude volit celý nový výkonný výbor a akční rada.